SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine

Ljubljana, 19. 4. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je tradicionalno sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine, ki je v Ljubljano prinesel pomlad. Zeleni Jurij je starodavni slovanski mitološki junak, ki tako v deželo prinaša pomlad, srečo in vejico, ki je simbol obilja.

Na sprejemu v Veliki dvorani Predsedniške palače so nastopili člani tamburaške skupine "Sungerski lug" ter otroci folklorne skupine Dragatuš, predsedniku Pahorju so izročili brezovo vejico in mu predstavili starodavni običaj Jurjevanja, ki poudarja ponovno rast in začetek novega življenjskega kroga. Zeleni Jurij vsako leto obišče oba predsednika držav, Slovenije in Hrvaške in jima izroči brezovo vejico z besedami: "Iz Bele Krajine vam v belo Ljubljano z Zelenim Jurijem prinašamo to zeleno vejico in z njo pomlad. Shranite jo do naslednjega Jurjevega in naj vam bo vse leto srečno in uspešno."

V pozdravnem nagovoru je predsednik dejal, da tako kot vedno, v zasebnem in javnem življenju, za zimo pride pomlad in za dežjem posije sonce in na koncu vedno zmaga dobro. "Letos ste prinesli pomlad kot metaforo prijateljstva in sodelovanja med dvema narodoma prav v posebnem času, saj bo Hrvaška 1. julija 2013 postala polnopravna članica Evropske unije," je dejal predsednik. S tem se odpira novo poglavje sodelovanja med sosednjima državama, tudi v prihodnosti bomo še pred mnogimi preizkušnjami, vendar pa je med dvema prijateljema, ki si zaupata, težave lažje rešiti, kot med dvema sosedoma, ki si ne zaupata. "Slovensko-hrvaške odnose urejamo zato, ker smo bili pripravljeni v najtežjih trenutkih sprejeti najbolj pogumne odločitve v dobri veri. Tako ravnajmo tudi pri vseh drugih vprašanjih in bomo na koncu zmagali," je ob koncu dejal predsednik in se otrokom zahvalil za prijazno, spomladansko sporočilo ter jim zaželel srečo.
Predsednik republike Borut Pahor sprejel Zelenega Jurija iz Bele Krajine
Foto: Stanko Gruden/STA