SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor čestital ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra

Ljubljana, 23. 11. 2015 | sporočila za javnost

Ob današnjem državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra je Urad predsednika Republike Slovenije pripravil dan odprtih vrat. Predsedniško palačo je v dveh skupinah obiskalo okoli tristo petdeset obiskovalcev, ki so si pod strokovnim vodstvom uslužbencev Protokola Republike Slovenije ogledali poslopje Predsedniške palače. Pred Predsedniško palačo je postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Obiskovalce je pozdravil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in ob današnjem prazniku čestital državljankam in državljanom. Ob omembi slovenskih praznikov je spomnil, da z njimi slavimo lok zgodovinskih dogodkov, ki so omogočili, da smo se Slovenci leta 1990 na plebiscitu odločili za samostojno državo in jo čez dobrega pol leta tudi razglasili. "Brez Rudolfa Maistra, brez njegovega poguma in odločnosti, verjetno ne bi imeli Maribora, brez narodnih buditeljev v približno istem času, ne bi imeli Prekmurja, brez partizanskega gibanja ne bi imeli Primorske. Vsi tej prazniki nam kažejo na to, kako smo Slovenci počasi zoreli kot narod, postajali samozavestni in tudi dovolj enotni, da smo na koncu prišli do samostojne države," je povedal predsednik republike. " Prazniki nas opominjajo, da lahko preteklost ohranimo in oplemenitimo, le če bomo ostali narod z vizijo, potrebno odločnostjo in samozavestjo - družba, ki bo navznoter odprta, tolerantna in strpna, navzven pa povezana v najbolj sodobne politične gospodarske, varnostne in duhovne povezave," je še dejal predsednik Pahor in zaključil z mislijo, da smo "Slovenci napredovali takrat, ko so nas ponesle sanje v boljšo prihodnost."

Predsednik Pahor čestital ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra
Foto: STA/Daniel Novakovič

V okviru dneva odprtih vrat je v Veliki dvorani Predsedniške palače potekal kulturni program v izvedbi učencev Osnovne šole Spodnja Šiška in dijakov Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra iz Kamnika, ki so posebej za današnjo priložnost zaigrali slovensko himno ter pripravili recital pesmi Rudolfa Maistra z naslovom »Nazaj jih pa ni…«. V popoldanskem terminu so nastop pripravili mladi violinistki iz OŠ ob Dravinji Slovenske Konjice in člani Društva upokojencev Litija. Med obiskovalci so bili danes tudi člani Delavskega društva hribovskih kmetij in podeželja iz Žetal, članice Zveze kmetic Slovenije, župan Občine Litija gospod Franci Rokavec, člani tekaškega društva Ljubljana in drugi naključni obiskovalci.

Predsednik Pahor čestital ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra
Foto: STA/Daniel Novakovič