Predsednik republike v občini Hoče Slivnica

Hoče Slivnica, 4. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal občino Hoče Slivnica. V okviru občinskega obiska je predsednik republike prisostvoval slovesnosti ob podpisu sporazuma med občino in Univerzo v Mariboru.

Slovesnost so s kulturnim programom otvorili otroci Osnovne šole Hoče. Uvodoma je zbrane nagovoril župan gospod Soršak, ki je poudaril, da v občini delajo s srcem in elanom, rezultati pa jih spodbujajo, da se lahko uspešno soočajo z izzivi. "Danes bomo podpisali zavezo o sodelovanju, da bomo skupaj s partnerji vlagali energijo v ustvarjanje inovativnega okolja," je dejal župan in se zahvalil predsedniku republike za prisotnost, saj da  jim njegova prisotnost daje pogum za zaupanje, da lahko s skupnimi močmi dosežejo več kot sami. Današnji sporazum je že enajsti, ki ga z različnimi deležniki podpisuje Univerza v Mariboru. Dr. Tičar, rektor univerze, je dejal, so prejeli že več kot tristo (300) predlogov in pobud za skupne projekte s strani akademske skupnosti, gospodarstva in lokalnih skupnosti: "Univerza smo ljudje z idejami in znanjem. Želimo spodbuditi izmenjave znanja, veščin in povezovati deležnike za razvojne potrebe ljudi."

Predsednik republike v občini Hoče Slivnica
Foto: Nebojša Tejić / STA

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru izrazil prepričanje, da bo današnji podpis odmeval širše in ne le v zainteresirani javnosti: "Podpis sporazuma, ki ga Univerza v Mariboru danes sklepa z vašo občino, je nekaj zelo dragocenega in koristnega za prihodnost naslednjih generacij. Rezultati morda ne bodo vidni čez noč, za njihovo prihodnost pa so odločilnega pomena. Želim si, da bi podpis sporazuma spodbudil razmišljanja o podobnem sodelovanju med deležniki povsod po Sloveniji." Predsednik Pahor je dejal, da je bil kot poslanec Državnega zbora Republike Sloveniji leta 1993, ko je bilo z zakonom ustanovljenih največ občin naenkrat, med skeptiki glede visokega števila takrat ustanovljenih občin: "Danes, več kot dvajset let kasneje, lahko ugotovim, da je bila moja takratna presoja napačna. Projekt je pokazal svojo moč v času, ko smo se državljanke in državljani spopadali z gospodarsko, socialno in moralno krizo. Če občin, kot jih poznamo danes, Slovenija ne bi imela, bi težje preživeli krizo in bi bile njene posledice za življenja ljudi usodnejša," je dejal predsednik republike in dodal, da so ljudje pokazali podjetnost, ambicije in pogum, ki jih država takrat ni premogla. Besede zahvale je predsednik Pahor namenil tudi rektorju Univerze v Mariboru, ki je pred letom dni pričela s projektom "Vzhodna.si", katere namen je združevanje in povezovanje lokalne skupnosti, akademske sfere in gospodarstva: "Odpirate horizont za generacije, ki prihajajo. Zaradi prihodnosti vseh. ki prihajajo za nami, moramo gledati naprej, da ne izgubimo moči za projekte prihodnosti," je govor zaključil predsednik republike.

Občina Hoče Slivnica je  kot sedma občina pristopila k projektu "Vzhodna.si". Namen projekta je spodbujanje partnerstva med posamezniki, podjetji in ustanovami z razvojnimi in inovativnimi potenciali za pridobivanje sredstev v okviru Vzhodne kohezijske regije.