Predsednik republike ob mednarodnem dnevu človekovih pravic: "Vsak od nas naj stori nekaj malega, da bo svet lepši, bolj strpen in solidaren."

Maribor, 10. 12. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti ob 140-letnici Osnovne šola Janka Padežnika v Mariboru.

Zbrane je uvodoma nagovorila gospa Sonja Filipič, ravnateljica osnovne šole, ki je dejala, da je njihova šola stara po letih, a mlada po srcu: "Ponosni smo na zgodovino šole. Skozi preteklost se sprehodimo s spomini, sedanjost pa doživljajmo skupaj, z odprtim srcem."

Predsednik republike na slovesnosti ob 140-letnici Osnovne šola Janka Padežnika v Mariboru.
Foto: Anže Malovrh / STA

"Vsak od nas naj stori nekaj malega, da bo svet lepši, bolj strpen in solidaren," je dejal predsednik republike in spomnil, da praznovanje obletnice šole sovpada z mednarodnim dnevom človekovih pravic, pravica do izobraževanja pa je ena izmed temeljnih pravic otrok. Poudaril je, da imamo Slovenci visoko zaupanje v izobraževalni sistem tudi zaradi izjemnega poslanstva, ki ga opravljajo učiteljice in učitelji: "Znanje je neprecenljiva vrednota, brez znanja ni mogoče doseči dostojanstva odraslega človeka. A učitelji in učiteljice otrokom ne podajate zgolj znanja, temveč jih tudi vzgajate. V svetu nenehnih sprememb je pomembno, da otroke vzgojimo v suverene in samostojne osebnosti, da bodo v prihodnost lahko gledali z upanjem in ne s strahom," je dejal predsednik Pahor in dodal, da je mlada generacija bolj radovedna, bolj samozavestna in pogumna in v svet gleda z velikimi željami in ambicijami. "Taki so naši mladi ljudje, in omogočiti jim moramo, da se bodo navdihovali z vrednotami strpnosti, solidarnosti, medsebojnega spoštovanja. To je naša dolžnost, to si naši otroci zaslužijo," je nagovor zaključil predsednik republike. 

Predsednik republike na slovesnosti ob 140-letnici Osnovne šola Janka Padežnika v Mariboru
Foto: Anže Malovrh / STA