Predsednik Pahor ob uradnem obisku estonske predsednice: Slovenija in Estonija imata zelo veliko skupnih pogledov na prihodnost

Ljubljana, 2. 9. 2019 | sporočila za javnost

Na povabilo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja se danes in jutri na uradnem obisku v Sloveniji mudi predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid. Obisk predstavlja nadaljevanje krepitve političnega dialoga in sodelovanja med Slovenijo in Estonijo na najvišji ravni.

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti estonsko predsednico Kaljulaid
Foto: Nebojša Tejić/STA

Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednica Kaljulaid položila venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Obisk sta predsednik Pahor in predsednica Kaljulaid nadaljevala s pogovorom na štiri oči in z izmenjavo državnih odlikovanj. Predsednik Pahor je predsednici Republike Estonije Kersti Kaljulaid vročil red za izredne zasluge za prispevek pri razvijanju prijateljskih vezi med Slovenijo in Estonijo ter krepitvi vsestranskega sodelovanja in povezovanja obeh držav za družno, na skupnih vrednotah temelječo in varno evropsko prihodnost, estonska predsednica pa je predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju vročila ogrlico reda križa Terra Mariana kot izraz hvaležnosti za prijateljstvo.

Sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Estonije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednika sta v pogovoru potrdila iskrene in prijateljske odnose med Slovenijo in Estonijo. Predvsem v obdobju prvega estonskega predsedovanja Svetu Evropske Unije v prvi polovici leta 2017 in po njem se je poudarjeno okrepil politični dialog na najvišjih ravneh. Predsednik Pahor je dejal, da lahko slovensko - estonsko prijateljstvo ocenimo kot zgodbo o uspehu dveh narodov, ki sta si naklonjena. Prav tako imata Slovenije in Estonija podobne poglede na prihodnost - prihodnost dvostranskih odnosov, EU, NATA, razvoja svetovne skupnosti.

Predsednik Pahor in predsednica Kaljulaid sta spregovorila o prihodnosti Evropske unije, soglašala sta, da moramo EU okrepiti tako, da bo zagotavljala zunanjo, notranjo, ekonomsko in socialno varnost in znotraj katerih bodo zaščitene naše vrednote ter naša evropska in nacionalna identiteta. Predsednika sta izpostavila tudi pomembnost ekonomske in socialne konvergence v EU za njeno dolgoročno stabilnost in enotnost. Strinjala sta se, da moramo nadaljevati digitalno preobrazbo in krepiti enotni trg, da bi spodbudili ustvarjanje delovnih mest in trajnostno, široko zasnovano in skupno rast. Estonija - podobno kot Slovenija - tudi podpira širitveni proces, ki prispeva k blagostanju, stabilnosti in varnosti Evrope.

Glede brexita sta se predsednika zavzela za enotnost Evropske unije v procesu izhoda in dejala da mora EU u Združenim kraljestvom Velike Britanije in Severne Irske po njegovem izstopu iz EU ohraniti konstruktivno in vključujoče sodelovanje, brexit pa ne bi smel posegati v pridobljene državljanske pravice.

Predsednika sta glede migracij izpostavila, da je potrebno zagotoviti popoln nadzor zunanjih meja EU ter učinkovito vračanje nezakonitih migrantov in preprečevanje vseh zlorab azilnega sistema, kar je po mnenju predsednikov, predpogoj za trajnostno in dobro delujočo migracijsko politiko, ki temelji na regulirani zakoniti migraciji. Predsednik Pahor je dejal, da Slovenija še naprej podpira celostni pristop k naslavljanju migracij in z njimi povezanih izzivov, vključno z okrepljenim sodelovanjem s tretjimi državami in poudaril, da pri tem posveča pozornost predvsem sodelovanju in podpori držav Zahodnega Balkana.

Sogovornika sta spregovorila tudi o klimatskih spremembah in se zavzela za implementacijo Pariškega sporazuma. Kot bistven dejavnik za dosego ciljev sporazuma sta predsednika izpostavila čas. Strinjala sta se, da moramo ukrepati skupaj za ustvarjanje prepričljivih, učinkovitih in trajnostnih podnebnih ukrepov.

Predsednica Kaljulaid se je predsedniku Pahorju zahvalila za podporo Estoniji za nestalno članico v VS OZN v letih 2020-2021.

Predsednik Pahor in predsednica Kaljulaid sta se nato udeležila otvoritve Strateškega foruma Bled 2019 in udeležence BSF nagovorila v sklopu panela Pogovor s predsednikoma, kjer sta spregovorila o prihodnosti Evropske unije.

Pred slavnostno večerjo, ki jo bo predsednik Pahor v Vili Bled priredil v čast predsednici Kaljulaid bosta predsednika kot zagrizena športnika in v znak prijateljstva kotalkala oziroma rolala ob Blejskem jezeru.

Predsednik Pahor in predsednica Kaljulaid bosta jutri obiskala Srednjo šolo za lesarstvo v Škofji Loki, kjer bosta odkrila "pametno" klopco prijateljstva. Klopco je izdelal dijak Anže Fabijan v šolskem letu 2018/19 v okviru projekta Dnevi evropske kulturne dediščine na temo "Kjer preteklost sreča prihodnost".

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti estonsko predsednico Kaljulaid
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Sloveniji gosti estonsko predsednico Kaljulaid
Foto: Nebojša Tejić/STA