SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Andrej Brvar

Red za zasluge, vročitev 20. junija 2016

Red za zasluge
za dolgoletno prostovoljno delo v Planinski zvezi Slovenije ter izjemen prispevek k sooblikovanju nacionalne politike športa za vse

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Andreju Brvarju vročil odlikovanje red za zasluge 20. junija 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državno odlikovanje Andreju Brvarju
Foto: STA/Daniel Novakovič

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Andrej Brvar je v planinskih in športnih organizacijah aktiven že od gimnazijskih let. Bil je odličen mladinski vodnik in inštruktor planinske vzgoje, ki je prvo pomembnejšo zadolžitev v Planinski zvezi Slovenije (PZS) prevzel leta 1975 kot načelnik mladinske komisije. Svoje delovanje v korist slovenskega planinstva, gorništva in alpinizma je v različnih vlogah v PZS nadaljeval celih štirideset let. Enajst let je zvezo tudi vodil.
Kot novi predsednik planinske zveze se je uspešno spoprijel z izzivi v spremenjenih družbenih razmerah po osamosvojitvi Slovenije. Njegov cilj je bil planinska zveza, ki ohranja svojo množičnost, hkrati pa razvija visoko kakovost na vseh ravneh in področjih delovanja. Kljub težkim gospodarskim razmeram je uspel ohranjati veljavo in ugled planinstva. PZS je pod vodstvom Andreja Brvarja vodila širok dialog o vseh vprašanjih in po večletnem iskanju odgovorov leta 1999 sprejela Vodila, na podlagi katerih se je razvil proces njenega preoblikovanja v sodobno organizacijo prostovoljcev. Planinska zveza Slovenije se je tistem obdobju uspešno vključila tudi v mednarodne planinske organizacije.
Andrej Brvar je uspel uravnotežiti različne dejavnosti PZS. Razumel je pomen vrednotenja dosežkov v sistemu enotne kategorizacije le-teh. V Fundaciji za financiranje športnih organizacij je imel odločilno vlogo pri oblikovanju preglednih kriterijev za delitev sredstev. Tako je alpinizmu pomagal do hitrejšega razvoja, slovenski alpinisti pa so v obdobju njegovega vodenja PZS uspešno končali projekt osvajanja vseh osemtisočakov in prejeli najprestižnejše mednarodne alpinistične nagrade. Pod njegovim vodstvom je Planinska zveza Slovenije začela tudi ekološko sanacijo planinskih koč, za katero je uspešno zagotovila mednarodno finančno in strokovno pomoč.
Prek planinske organizacije se je uveljavil tudi na širšem športnem področju in kot uspešen zagovornik planinstva, ki je najbolj množična rekreativna dejavnost v Sloveniji, pomembno prispeval k splošnemu razvoju športne rekreacije. Andrej Brvar je z načelnostjo, doslednostjo in natančnostjo tehničnega intelektualca pomembno prispeval k uspehom slovenskega športa in njegovi popularizaciji.