SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor: "Obstajajo le iskreni in neiskreni govorniki"

Ljubljana, 5. 3. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Občino Ljutomer. Najprej je slavnostno otvoril Mednarodni srednješolski debatni turnir in se srečal s slovenskimi debaterji, sestal pa se je tudi z vodstvom Občine Ljutomer. Dan je predsednik republike zaključil z ogledom ene izmed debat v okviru mednarodnega turnirja, ki ga organizira zavod Za in proti, Zavod za kulturo dialoga.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Občino Ljutomer. Najprej je slavnostno otvoril Mednarodni srednješolski debatni turnir in se srečal s slovenskimi debaterji.
Foto: Nebojša Tejić

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru dejal, da po njegovem mnenju ni dobrih in slabih govornikov, so le iskreni in neiskreni. "V svoji dolgi politični karieri sem imel priložnost prisluhniti ljudem, ki so bili pri izbiri besed nerodni, a so govorili s strastjo in verjeli v svoje besede, da so name naredili vtis. Uspeli so me prepričati," je dejal predsednik in nadaljeval, da je imel priložnost prisluhniti tudi govornikom, katerih govor je bil v formalnem smislu popoln. A ker niso verjeli v to, kar govorijo, tako predsednik, v njihovem govoru ni bilo strasti in pri ljudeh niso pustili sledi. "A potrebno se je učiti in razvijati veščine govora in debatiranja. Zlasti, če debatiramo iskreno in s strastjo. Vsi smo samo ljudje, strast in iskrenost pa nas lahko zaneseta. Retorika je zatorej veščina obvladovanja strasti, da tisto, v kar verjamemo, predstavimo prepričljivo, a na način, ki ni žaljiv za tiste, ki imajo drugačno mnenje," je dejal predsednik republike.

Predsednik republike se je nato srečal s predstavniki slovenskih srednjih šol, ki sodelujejo na turnirju, in njihovimi mentorji. V skupini je bila tudi ekipa petih srednješolcev, ki bodo Slovenijo zastopali na 27. svetovnem srednješolskem debatnem prvenstvu v Singapurju. V pogovoru so dijaki predsedniku Pahorju zaupali skrivnosti dobre argumentacije in govorništva. Poudarili so, da jim vključevanje v debatne krožke pomaga pri razvoju argumentacije in izražanja, pa tudi samozavesti.

Mednarodnega srednješolskega debatnega turnirja se letos udeležuje 200 dijakinj in dijakov ter učiteljev, od tega okoli 80 iz Slovenije. Slovenski srednješolski debaterji so se lani že sedmič v zadnjih desetih letih uvrstili med 16 najboljših na svetu.

V pogovoru na županstvu se je županja mag. Olga Karba predsedniku republike zahvalila za obisk v srcu Prlekije, Ljutomeru, turističnem zakladu Slovenije. Dejala je, da je ponosna, da se vse več ljudi odloča sooblikovati lokalno politiko. Po njenem mnenju so ljudje v zadnjih letih izgubili zaupanje v politiko, zato svojo vlogo vidi predvsem v povezovanju in vključevanju krajanov v odločevalske procese. Predsednika republike je zanimala njena vizija razvoja mesta Ljutomer in županja je ob tem predstavila tudi primer dobrega sodelovanja z mladimi na projektu postavitve "skate parka". Predsednik Pahor je ponovno poudaril, da ljudje županjam in županom zaupajo, ki predstavljajo steber stabilnosti in navdih. Županji Karba in občine pa je čestital za njihov pristop, usmerjen k ljudem in za ljudi.

V izjavi za medije je predsednik republike poudaril pomen spoštljivega in argumentiranega govora, ki naj ne bo nikoli žaljiv do tistih, ki so drugačnega mnenja. Prav takšni turnirji, je dejal, mladim omogočajo, da se naučijo spoštovati različnost mnenj.

Dan je predsednik republike zaključil na Gimnaziji Franca Miklošiča, kjer si je ogledal otvoritveno debato z naslovom »This house believes that US military intervention in the Middle East is a greater threat than Islamic fundamentalism«. Predsednik republike je spremljal debato med ekipo srednješolcev iz Slovenije in Danske.