SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor ob prvem uradnem obisku indijskega predsednika v Sloveniji: Priložnost za odprtje novega poglavja v odnosih med državama

Ljubljana, 16. 9. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in gospa Tanja Pečar danes in jutri na uradnem obisku v Republiki Sloveniji gostita predsednika Indije Rama Natha Kovinda in soprogo Savito Kovind. To je prvi obisk predsednika Republike Indije v Republiki Sloveniji in kot takšen pomeni odlično priložnost za dodaten zagon že tako dobrih odnosov med državama in za poglobitev političnega dialoga ter gospodarskega sodelovanja.

Po sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik Republike Indije položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu v Ljubljani. Nato sta se indijski in slovenski predsedniški par zadržala v pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Indije pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik Pahor ob prvem uradnem obisku indijskega predsednika v Sloveniji: Priložnost za odprtje novega poglavja v odnosih med državama
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednika sta v pogovoru izpostavila dobre, prijateljske odnose med državama in se zavzela za krepitev sodelovanja na vseh področjih. Predsednik Pahor je še posebej poudaril pomen obiska predsednika najštevilčnejše demokracije na svetu in čestital indijskemu predsedniku za dosežke Indije na področju demokracije v sedemdesetih letih neodvisnosti. To nas, po besedah predsednika Pahorja navdaja z upanjem, da je mogoče z demokracijo in po demokratični poti rešiti vsa velika vprašanja sodobnega človeštva.

Predsednik Pahor je poudaril, da imajo dobri odnosi med državama dolgo tradicijo, ki segajo še dlje od slovenske neodvisnosti. Sogovornika sta izpostavila tudi pomen krepitve gospodarskih odnosov med državama in izrazila izjemno zadovoljstvo nad dejstvom, da gospodarska menjava znaša blizu pol milijarde evrov in beleži 30-odstotno rast. Predsednik Pahor je izrazil zadovoljstvo, da državi klub različnosti in geografski oddaljenosti najdeta vzajemni interes za gospodarsko sodelovanje, ki je tudi zelo pomemben moment dobrih političnih odnosov.

Predsednika sta spregovorila o dvostranskem in večstranskem sodelovanju med državama. Potrdila sta pripadnost multilateralizmu in soglašala, da prav multilateralizem predstavlja varno okolje za reševanje najbolj občutljivih vprašanj in pomembnih izzivov, ki nas čakajo v prihodnosti, od podnebnih sprememb do terorizma in drugih. Vprašanju terorizma sta se po besedah predsednika Pahorja še posebej posvetila v pogovoru štiri oči, ko sta izmenjala tudi poglede na razmere v Kašmirju.

Predsednik Pahor ob prvem uradnem obisku indijskega predsednika v Sloveniji: Priložnost za odprtje novega poglavja v odnosih med državama
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednika sta spregovorila tudi o izzivih trajnostnega razvoja in predsednik Indije je Sloveniji čestital za uspeh pri razglasitvi 20. maja za Mednarodni dan čebel. Zavzel se je za še tesnejše sodelovanje v turizmu in filmski industriji.

Ob 150. obletnici rojstva Mahatme Gandhija, ki ga Indija in ves svet obeležuje ta mesec, je predsednik Pahor ocenil, da imajo Gandhijeva sporočila k strpnosti in miru večno in univerzalno vrednost.

Predsednik Pahor je sprejel vabilo predsednika Republike Indije na obisk Indije in dejal, da se ponovnega obiska Indije veseli.

V prisotnosti obeh predsednikov in v okviru uradnega obiska je bilo danes podpisanih več sporazumov oz memorandumov: Program sodelovanja na področjih kulture, umetnosti, izobraževanja, športa in medijev med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Indije za obdobje 2019-2024, Program znanstvenega in tehnološkega sodelovanja med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Indije za obdobje 2020-2022, Memorandum o soglasju o sodelovanju na področju športa med Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije in Ministrstvom za mladino in šport Republike Indije in Programa o sodelovanju med Slovenskim inštitutom za standardizacijo in Uradom za indijske standarde, Indija, o tehničnem sodelovanju na področju standardizacije. V času uradnega obiska indijskega predsednika so bili podpisani tudi Memorandum o soglasju med SPIRIT Slovenija in Invest India, Memorandum o soglasju med Vodno-gospodarskim birojem Maribor in indijskim tehnološkim inštitutom Kanpur glede sodelovanja v projektu za revitalizacijo reke Ganges, Memorandum o soglasju med Centrom odličnosti "Vesolje.si" in indijskim tehnološkim inštitutom Kanpur glede sodelovanja v projektu za revitalizacijo reke Ganges.

V okviru uradnega obiska je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) za člane indijske gospodarske delegacije in predstavnike zainteresiranih slovenskih podjetij pripravila poslovni forum, ki ga bosta z nagovorom odprla predsednika obeh držav.

Predsednik Republike Slovenije in predsednik Republike Indije bosta danes odkrila tudi klopco prijateljstva, ki bo stala pred sedežem Mednarodnega centra za promocijo podjetji (ICPE) v Parku prijateljstva in simbolizira dobro sodelovanje med državama.

V okviru uradnega obiska indijskega predsednika v Republiki Sloveniji bosta predsednik Pahor in gospa Pečar v Predsedniški palači gostila slavnostno večerjo v čast predsedniku Kovindu in soprogi Savito.

Predsednik Pahor ob prvem uradnem obisku indijskega predsednika v Sloveniji: Priložnost za odprtje novega poglavja v odnosih med državama
Foto: Daniel Novakovič/STA