Predsednik republike na prvi šolski dan podelil Jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«

Ljubljana, 3. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na prvi šolski dan, podelil Jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«. Priznanje so prejeli:

Uroš Grilc, vodja projekta Cankar v stripu,
Lena Jevnik, likovna urednica projekta Cankar v stripu,
Ženja Leiler, urednica besedil projekta Cankar v stripu,
Petra Černe Oven, oblikovalka projekta Cankar v stripu,
Andrej Rozman Roza, avtor stripa Hlapci, ko angeli omagajo,
Damijan Stepančič, ilustrator stripa Hlapci, ko angeli omagajo,
Boštjan Gorenc Pižama, avtor stripa Moj lajf,
Tanja Komadina, ilustratorka stripa Moj lajf,
Žiga X. Gombač, avtor stripa Hlapec Jernej in pasja pravica,
Igor Šinkovec, ilustrator stripa Hlapec Jernej in pasja pravica.


Besedilo utemeljitve podelitve Jabolka navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«:

Jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«

Cankarjevo leto je čas spominjanja in spoznavanja –- spominjamo se življenja enega največjih slovenskih literarnih ustvarjalcev in spoznavamo, kako je njegovo delo tudi po sto letih še vedno vznemirljivo. Trije izjemni pisatelji in trije izjemni ilustratorji nam to dokazujejo s projektom Cankar v stripu.

Na pobudo Uroša Grilca in Lane Jevnik je zamisel povezala tri pare priljubljenih slovenskih ustvarjalcev. Andrej Rozman-Roza in Damijan Stepančič sta po dramski predlogi izdelala strip Hlapci - s podnaslovom Ko angeli omagajo. Boštjan Gorenc-Pižama in Tanja Komadina sta povest Moje življenje prestavila v sodobne besede in slike stripa Moj lajf. Žiga X. Gombač in Igor Šinkovec pa sta sodelovala v stripovski basni Hlapec Jernej in pasja pravica. Stripe so s spremnimi besedili o izvirnikih dopolnili Mladen Dolar, Ana Perne, Matic Kocijančič in Ženja Leiler, ki je zbirko tudi uredila. Podoba zbirke in celotne izdaje Cankar v stripu je delo oblikovalke dr. Petre Černe Oven.

Cankar v stripu pa je precej več kot le knjižna poslastica. Hkrati s stripi sta nastali še razstava, ki je v desetih mesecih Cankarjevega leta obiskala deset krajev v Sloveniji in zamejstvu, in gledališki performans Cankar strip, ki so ga doslej že 14-krat ponovili pred navdušenimi, zlasti mlajšimi, gledalci. Na slovenskem knjižnem sejmu je bila zbirka nagrajena za najlepše oblikovano knjigo v kategoriji strip in karikatura.

Literarni projekt Cankar v stripu pa se razvija in raste še naprej: pred mesecem je Hlapec Jernej in pasja pravica izšel v nemškem prevodu, že to jesen bo Lutkovno gledališče Maribor razveselilo mlado občinstvo s predstavo Moj lajf in očitno je, da se je Cankar po sto letih vrnil med nas, ker ga sprejemamo in potrebujemo.

Brezčasnim vprašanjem, ki jih Ivan Cankar obravnava v svojih delih, so avtorji dali sodobno besedo in podobo, a tudi mesto. Na nekatera morda dajejo celo odgovore sodobnega časa. S stripovskimi pripovedmi in ilustracijami so mladim, pa tudi vsem drugim bralcem iskreno in priljudno približali Cankarjeva dela ter jih spodbudili k razmišljanju o njegovih sporočilih za naše razmere in potrebe. Sto let po svoji smrti je Ivan Cankar tako postal del današnje popularne kulture. Legenda, bi rekli njegovi mladi bralci in bralke.

Ustvarjalci projekta Cankar v stripu so z domiselnim, drznim in svežim pristopom dragoceno prispevali k popularizaciji dediščine Ivana Cankarja. Njihovo delo je navdih mladim in vsem novim spoznavalcem Cankarjeve misli in edinstven poklon velikanu slovenske literature.

Predsednik republike na prvi šolski dan podelil Jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«
Foto: Tamino Petelinšek/STA


Predsednik republike na prvi šolski dan podelil Jabolko navdiha ustvarjalcem in ustvarjalkam literarnega projekta »Cankar v stripu«
Foto: Tamino Petelinšek/STA