SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini

Ljubljana, 23. 12. 2015 | sporočila za javnostPredsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob dnevu samostojnosti in enotnosti preko videokonference nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini. Uvodoma je pozdravil pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki opravljajo delo v tujini in prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti v svetu.

"Danes ni običajen dan, pred četrt stoletja smo se Slovenske in Slovenci odločili, da želimo živeti v samostojni državi in Slovenska vojska je to odločitev tudi ubranila. Ste ponosni dediči te tradicije in danes opravljate pomembne naloge v prid miru in varnosti v svetu," je dejal predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor in ocenil, da Slovenija po petih letih gospodarske krize ima možnosti za okrevanje. "Sem optimist in mislim, da imamo priložnosti, vendar je za uspeh pomembno, da ohranjamo sodelovanje, medsebojno spoštovanje in poskušamo živeti v potrebnem sožitju, ki omogoča življenje z majhnimi razlikami, velike pa moramo premoščati," je poudaril predsednik Pahor in dejal, da je Slovenija zelo ponosna na njihovo delo v misijah ter dodal, da tudi v pogovorih s tujimi sogovorniki sliši številne pohvalne besede o delu pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v misijah v tujini, "saj pomembno prispevate k ugledu naše države, za kar se vam iskreno zahvaljujem".

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor preko videokonference nagovoril pripadnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah v tujini

Poveljniki slovenskih kontingentov so v nadaljevanju predsedniku republike poročali o delovanju v mednarodnih misijah, predsednika Pahorja pa je med drugim zanimalo, ali so zadovoljni z opremo, potrebno za opravljanje njihovih nalog in ali je zaradi poslabšanja varnostne situacije in večjih varnostnih tveganj v svetu ogrožena tudi njihova varnost. Poveljniki so dejali, da so pri svojem delu uspešni, da je oprema zadovoljiva in da so po terorističnem napadu v Parizu povečali stopnjo pripravljenosti.

Vsem pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske v tujini je zaželel tudi v prihodnje veliko uspeha, zdravja in predvsem varnosti. Prosil je tudi, da njegovo voščilo z željo, da bi imeli prijetne božične in novoletne praznike, prenesejo tudi družinam in svojim najbližjim v Sloveniji.

Predsednik republike je po današnji videokonferenci imel tudi pogovor s častniškim zborom o nekaterih aktualnih vprašanjih Slovenske vojske. Ob tej priložnosti in v luči nedavne 25. obletnice postroja v Kočevski Reki je predsednik republike Borut Pahor poveljniku 1. brigade SV brigadirju Romanu Urbanču predal v hrambo avtorsko delo akademske slikarke Aprilije Lužar »PPP, Prihodnost Pripada Pogumnim«, ki jo je Urad predsednika Republike Slovenije odkupil zaradi simbolnega zgodovinskega pomena ob osamosvajanju Republike Slovenije.