SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na pogovor sprejel predstavnike Regijske civilne iniciative za reševanje Romske problematike

Ljubljana, 29. 10. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na njihovo pobudo danes, 29. oktobra 2019, sprejel predstavnike Regijske civilne iniciative za reševanje Romske problematike, ki jo je vodil predsednik Silvo Mesojedec, v njej pa so bili še Maksimiljan Vovk, Janez Virc, Andrej Brečko in Bojan Jerak.

Predstavniki Regijske civilne iniciative so predsednika Pahorja seznanili z njihovo oceno, da prihaja v zadnjem času do resnega poslabšanja odnosov med večinskim prebivalstvom in Romi v Jugovzhodni Sloveniji.

Menijo, da bi morale razmere zanimati poleg lokalnih tudi državne oblasti, pri čemer niso izpostavili nobenega posamičnega ukrepa, temveč so se zavzeli za sistemsko urejanje problematike. Poudarili so, da želijo živeti v sožitju in zavrnili kritike, da razmere dramatizirajo ali so do Romov nestrpni.

Predsednik Pahor je v začetku lanskega leta na povabilo župana Mestne občine Novo mesto obiskal Romsko naselje Žabjak-Brezje, spomladi 2018 pa je predsednik republike organiziral posvet o »odprtih vprašanjih položaja Romske skupnosti v Jugovzhodni Sloveniji«. V letošnjem aprilu je predsednik republike na njihovo pobudo sprejel predstavnike Romov, ki so opozorili na porast nestrpnosti do pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji. Predstavniki Regijske civilne iniciative so sicer pozdravili prizadevanja predsednika Pahorja vendar ukrepanje državnih oblasti ocenjujejo za nezadostno.

Predsednik Pahor je ob koncu današnjega pogovora povedal, da se bo v mesecu novembru o njihovih ocenah posvetoval s pristojnimi institucijami na ravni države in da bo po potrebi to vprašanje uvrstil na dnevni red srečanja štirih predsednikov, ki bo 11. decembra letos.

Predsednik republike na pogovor sprejel predstavnike Regijske civilne iniciative za reševanje Romske problematike
Foto: UPRS