Predsednik Pahor na srečanju predsednikov v Rigi

Riga, 13. 9. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se na povabilo predsednika Republike Latvije Raimondsa Vējonisa v Latviji udeležuje srečanja s predsedniki dvanajstih evropskih držav. Predsedniki držav članic neformalne skupine Arraiolos se sestajajo enkrat letno in razpravljajo o pomembnih političnih vprašanjih.

Predsednik Pahor je pred začetkom prvega zasedanja obiskal vojaško bazo v Adažiju, kjer deluje tudi kontingent Slovenske vojske. Predsednika republike sta ob prihodu sprejela namestnik poveljnika latvijske brigade in poveljnik mednarodne bojne skupine podpolkovnik Steven Macbeth.

Predsedniku republike je poveljnik mednarodne bojne skupine predstavil delovanje mednarodne bojne skupine in varnostne razmere v regiji ter se še posebej zahvalil za prispevek slovenskih vojakov in sodelovanje Republike Slovenije na misiji “Okrepljena prednja prisotnost”. Slovenska vojska na misiji v Latviji sodeluje s kontingentom, ki šteje 50 pripadnikov. Napoteni pripadniki SV sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil EFP. Po pogovoru s poveljujočimi se je predsednik republike srečal in pogovarjal s slovenskimi vojaki. Predsednik Pahor jim je dejal, da je ponosen na Slovensko vojsko in njene dosežke ter se jim zahvalil za njihov prispevek k mednarodnemu miru in varnosti.

Predsednik Pahor na srečanju predsednikov v Rigi
Foto: UPRS

Predsednik Pahor na srečanju predsednikov v Rigi 2
Foto: UPRS

V okviru neformalnega srečanja skupine Arraiolos se bodo predsedniki držav sestali na dveh delovnih zasedanjih.

V sklopu prvega, ki je nosil naslov "Graditev odpornosti družbe: od trde do mehke varnosti", so predsedniki spregovorili o večplastnih izzivih, ki znatno vplivajo na varnostno okolje v naglo spreminjajočem se evropskem in mednarodnem okolju. V okviru tega zasedanja so predsedniki izmenjali poglede na različne izzive in grožnje mednarodnemu miru in varnosti, tudi v kontekstu digitalnih informacijskih tehnologij in medijev.

Predsednik Republike Slovenije je v svojem nastopu izpostavil potrebo po dialogu in iskanju rešitev za vse probleme po mirni poti. Vprašal se je, kje so v demokratični družbi meje tolerance. Poudaril je, da po njegovem ni mogoče arbitrarno določiti, kaj je lahko dovoljeno in kaj ne, temveč so pravice in dolžnosti lahko določene le z ustavo in zakoni. V mednarodni skupnosti pa so pravice in dolžnosti omejene z mednarodnim pravom.

V sklopu jutrišnjega zasedanja z naslovom "Prihodnost Evrope: po sto letih (od prve svetovne vojne)", bodo predsedniki razpravljali o prihodnosti Evrope in EU, tudi v luči izida britanskega referenduma o izstopu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske iz EU.

Predsednik Pahor na srečanju predsednikov v Rigi
Foto: UPRS