SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike in Lojze Peterle na Prvi gimnaziji Maribor

Maribor, 15. 4. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Prvo gimnazijo Maribor, kjer je skupaj z Lojzetom Peterletom, prvim predsednikom Vlade Republike Slovenije in danes poslancem Evropskega parlamenta, imel z dijaki pogovor z naslovom "Nastajanje samostojne slovenske države".Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je svoje misli najprej namenil pred dnevi preminulemu Tomažu Pandurju, nekdanjemu dijaku Prve gimnazije Maribor. Z minuto molka so se visoka gosta in dijaki poklonili njegovemu umetniškemu ustvarjanju.

Predsednik republike obiskal Prvo gimnazijo Maribor
Foto: Daniel Novakovič / STA

Več kot sto dijakov in oba visoka gosta je nato pozdravila Manja Kraševec, predstavnica dijaške skupnosti. Poudarila je, da je gimnazija vedno imela spoštujoč odnos do dogodkov v času osamosvojitve in se v imenu vseh dijakov gimnazije gostoma iskreno zahvalila, da jim bosta pobližje predstavila osamosvojitvene dogodke.

Predsednik republike je v uvodnih mislih pojasnil, da skuša v pogovorih o nastajanju samostojne slovenske države mlade seznaniti z najpomembnejšimi osebnostmi tistega časa, časa slovenske politične pomladi in osamosvojitve: "V teh pogovorih vas želim spomniti na pomembne in pogumne odločitve, ki so bile sprva razumljene kot zelo drzne, nato pa so se izkazale za vizionarske."

Lojze Peterle, predsednik prve Vlade Republike Slovenije in sedanji evropski poslanec, se je zahvalil predsedniku republike za priložnost, da mladim skozi pogovor predstavi osamosvojitvene dogodke. Dejal je, da s predsednikom republike že od nekaj sodelujeta enotno v njuni različnosti. "Nikoli nisem sanjal in pričakoval, da bom predsednik vlade," je dejal gospod Peterle in predstavil procese oblikovanja in način izbora mandatarja znotraj DEMOSa. "Takrat je to bil zame skok v vodo in če gledam nazaj, tudi in predvsem velika odgovornost. Tega časa se spominjam kot izjemno zgoščenega, pripeljal je do gospodarske blokade, odvzema orožja Teritorialni obrambi. A verjeli smo in enotni dosegli, da je politika postala umetnost nemogočega. To nas je naučilo, da če želimo nekaj doseči, moramo imeti voljo, da to spremenimo," je dejal gospod Peterle in v nadaljevanju dijakom povedal nekaj anekdot iz tedanjega časa.  

V nadaljevanju so mladi gostoma postavljali različna vprašanja, med drugim jih je zanimalo njuno mnenje o tem, ali so snovalci slovenskega narodnega programa s sedanjim položajem v Sloveniji zadovoljni. "Snovalci  takratne 57. številke Nove revije so ustvarjalne osebnosti, ki so sposobne drugačnega mišljenja: izven okvirja in izven konteksta. Ko se je večina ukvarjala z dnevnimi izzivi, so oni videli navdih v horizontu samostojnosti. Takšne osebe niso nikoli zadovoljne z obstoječim," je dejal predsednik republike.

Predsednik republike obiskal Prvo gimnazijo Maribor
Foto: Daniel Novakovič / STA

Predsednik republike pa je tudi njim namenil vprašanja: o seznanjenosti z dogodki, ki so privedli do samostojnosti naše države, o njihovem pogledu nanje in o načrtih za prihodnost, in ob tem dejal: "Imamo eno državo in želim si, da bi imeli vsi tudi eno domovino. Kot nekdo, ki vso svojo politično kariero, še zlasti mandat predsednika republike, delujem z željo, da bi lahko živeli to eno domovino, ugotavljam, da so med nami še vedno razlike - v tem, kako čutimo domovino, kako čutimo pripadnost. Z nekaterimi razlikami med nami moramo znati živeti. Tudi to je del skupnosti. A še vedno je med nami nekaj silnic polpretekle zgodovine, ki preveč poudarjajo tisto, kar nam je različno in premalo tisto, kar nam je skupno. Naša in vaša naloga pa je, da krepimo občutek pripadnosti v skupnosti. To je naloga našega naroda," je dejal predsednik republike in dodal: "Z veseljem in navdušenjem ugotavljam, da ste generacija, ki je bolj dozorela v svojih razmišljanjih, bolj samozavestna in ima več izdelanih sanj in pričakovanj do življenja. Je bolj kritična, morda ima tudi lastnosti zadržanosti, a to nič ne pove o energiji, ki jo imate. To je neprecenljivo za naš razvoj. V teh lastnostih je videti boljši, prijetnejši in zrelejši obraz naše države," je pogovor z dijaki zaključil predsednik republike.

Predsednik republike se je Hermanu Pušniku, ravnatelju Prve gimnazije Maribor, za gostoljubje zahvalil s protokolarnim darilom, slovensko zastavo, ki jo v luči 25. obletnice samostojnosti države pokloni ob posebnih priložnostih na obiskih po Sloveniji.