Predsednik Pahor na obisku v Stuttgartu: "Slovenija želi sodelovanje z nemško zvezno deželo Baden-Württemberg še okrepiti"

Stuttgart, 16. 6. 2015 | sporočila za javnost, govori, izjave

 Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se danes na povabilo predsednika vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Winfrieda Kretschmanna mudi na obisku v Stuttgartu. Obisk je pričel na sedežu podjetja Daimler AG, kjer je vodja oddelka za alternativne pogone Harald Kröger slovenskemu predsedniku in delegaciji, ki ga spremlja na obisku, predstavil razvoj na področju električnih in hibridnih vozil. 

V pogovoru med upravnim odborom korporacije in slovenskimi gospodarstveniki, ki sta ga vodila Ola Kalenius in predsednik Pahor, je tekla beseda o razvoju inovativnih in alternativnih pogonskih konceptov. Predsednik je v pogovoru poudaril, da je namen njegovega obiska tudi in predvsem krepitev gospodarskih odnosov med državama. Nemčija je najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, Baden-Württemberg in Bavarska pa najpomembnejši med nemškimi zveznimi deželami, zato so ob tokratnem obisku predsednika Pahorja v Stuttgartu in jutri v Münchnu izpostavljene predvsem vsebine gospodarskega sodelovanja, vprašanja regionalnega povezovanja ter sodelovanja na področju izobraževanja, zelenih tehnologij in skrbi za okolje. 

Predsednik Pahor si je nato v spremstvu glavnega oblikovalca zunanjosti Mercedesovih vozil Slovenca Roberta Lešnika ogledal muzej Mercedes-Benz, posvečen enemu najstarejših izdelovalcev avtomobilov in motornih koles. Muzej predstavlja zgodovino ene najslavnejših avtomobilskih znamk na svetu in prikazuje več kot 125-letno zgodovino avtomobilizma in razvoj avtomobilov od prvega dne do sedanjosti. 

Predsednik republike je na povabilo predsednika vlade nemške zvezne dežele Baden-Württemberg Winfrieda Kretschmanna obiskal Stuttgart
Foto: Nebojša Tejić/STA

V izjavi po prvem delu obiska v nemških zveznih deželah Baden-Württemberg in Bavarska, s katerima Slovenija ustvari največ blagovne menjave med nemškimi deželami, je predsednik Pahor dejal, da želi Slovenija to sodelovanje še spodbuditi. "Kakor sta Baden-Württemberg in Mercedes vodilna tu v Nemčiji, potem je gotovo Slovenija glede teh trendov vodilna v regiji," je dejal Pahor in dodal, da je na obisku v obeh deželah zato, da bi sedanje sodelovanje še okrepili. "Tu sem kot prvi predsednik republike na uradnem obisku, da bi 11 let po zadnjem obisku slovenskega visokega predstavnika regeneriral tako politične kot gospodarske stike," je dejal.

V nadaljevanju današnjega obiska se je predsednik Pahor sestal tudi z vodstvom koncerna Mahle, v katerega skupini deluje goriška  Letrika. Predsednik Pahor si je v okviru obiska v podjetju Mahle ogledal tudi njihov izobraževalni center.

Popoldne je predsednik Pahor s Petrom Friedrichom, deželnim ministrom za zvezni svet, Evropo in mednarodne zadeve, odprl poslovno konferenco, namenjeno predstavitvi slovenskih podjetij. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da si Slovenija želi pritegniti investicije na področju visokih tehnologij in jih povabiti na področja oziroma v panoge, ki lahko ustvarijo visoko dodano vrednost, zato mora tudi politika pomagati in podpreti gospodarstvenike pri navezovanju stikov s potencialnimi partnerji. Opozoril je na dejstvo, da je pomemben tudi politični vidik odnosov z deželnimi vladami in poudaril, da je to tudi eden od razlogov njegovega obiska. Po predsednikovih besedah je potrebno identificirati potenciale ter posledično ciljno organizirati obiske gospodarstvenikov tudi v drugih zveznih deželah, kjer so še neizkoriščeni. 

V okviru obiska je danes popoldne predvideno tudi srečanje s Slovenci in slovenskimi poslovneži, ki živijo in delajo v Baden-Württembergu. Zvečer se bo Pahor sestal s predsednikom deželne vlade Baden-Württemberga Winfriedom Kretschmannom. Predsednik Pahor se bo s sogovornikom pogovarjal o dvostranskih odnosih med Republiko Slovenijo in nemško zvezno deželo Baden-Württemberg s poudarkom na gospodarskem sodelovanju. Pomemben del pogovorov bo namenjen pregledu projektov in preučitvi možnosti za nadaljnje sodelovanje v skupnih pobudah v okviru Podonavske strategije in Alpske makroregije. Na področju gospodarskega sodelovanja bo tekel pogovor o poglabljanju sodelovanja in povezovanja gospodarskih subjektov na področju elektromobilnosti, predvsem v luči potreb nemške industrije po hitrem prilagajanju gospodarskih partnerjev, ter o dvostranskem sodelovanju na področju turizma in športnega turizma kot pomembne gospodarske panoge.

Jutri bo predsednik Pahor na povabilo predsednika vlade Svobodne dežele Bavarske Horsta Seehoferja obiskal še München, kjer bo imel pogovore na sedežu koncerna BMW in se sestal s predsednikom bavarske deželne vlade Horstom Seehoferjem ter z županom Dieterjem Reiterjem.