Predsednik republike končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin o predlogih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 14. 3. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj začel s posvetovanji z vodji poslanskih skupin in predstavniki narodnih skupnosti o predlogih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije. Kot prvi je na posvet prišel vodja največje poslanske skupine PS Jani Möderndorfer, sledili so mu vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, vodja poslanske skupine SD Majda Potrata, vodja poslanske skupine DL dr. Gregor Virant ter vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša. Z vodjo poslanske skupine SLS Mihaelom Prevcem, vodjem poslanske skupine NSi mag. Matejem Toninom in predstavnikoma narodnih skupnosti pa se je predsednik republike sestal danes.

Na poziv za guvernerja Banke Slovenije so sicer prispele tri kandidature. Predlagani so mag. Janez Fabjan, dosedanji viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije, prof. dr. Franjo Štiblar, redni profesor na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in prof. dr. Boštjan Jazbec, višji svetovalec na Mednarodnem denarnem skladu in izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Predsednik republike bo državnemu zboru predlagal izbranega kandidata najkasneje do 3. aprila 2013. V parlamentu je za izvolitev guvernerja potrebna večina glasov vseh poslancev, torej 46. Glasovanje je tajno.
Predsednik republike končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin o predlogih kandidatov za guvernerja Banke Slovenije
Foto: Daniel Novakovič/STA