SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, dobrotnika slepih

Ljubljana, 20. 4. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Vili Podrožnik, nekdaj imenovani Kollmannov grad, odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, ki je vilo z oporoko podaril slepim in slabovidnim. Predsednik Pahor je na dogodku izrazil zadovoljstvo, da mu je s sodelavci uspelo izpolniti obljubo, ki jo je dal fotografu in filozofu ddr. Evgenu Bavčarju ob njegovem obisku februarja 2013 in se zahvalil vsem tistim, ki so omogočili, da je Kollmannov kip ugledal svetlobo. "Danes, na tem pomembnem dogodku z največjim veseljem odkrivamo doprsni kip velikemu filantropu, ki je že v svojem času razumel znamenje časa in prostora in to tako zelo, da odmeva še danes," je povedal predsednik republike. Zavezal se je, da si bo po svojih najboljših močeh prizadeval, da bi protokolarni objekt, ki ga danes imenujemo Vila Podrožnik, preimenovali v Kollmannov grad (Kollmannova vila), kot se je to poslopje imenovalo pred vojno. "Ta hiša, ki stoji za nami, ni le hiša, ampak je spomenik dobrote, je vila dobrote," je svojo misel zaključil predsednik Pahor.

Na dogodku sta se predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Tomaž Wraber in Evgen Bavčar zahvalila predsedniku republike, da je imel posluh in etično voljo za postavitev spomenika in prav tako vsem zaslužnim, ki so ga omogočili. "Umremo takrat, ko pozabimo na ime," je povedal mednarodno priznani slovenski fotograf in v zahvali spomnil, da otvarajmo kip Robertu Kollmannu ravno v letu svetlobe, kar ima simbolični pomen za slepe.

Za kulturni vložek na dogodku je v vlogi povezovalca poskrbel igralec Brane Grubar, na glasbila so zaigrali otroci iz Zavoda za slepo in slabovidno mladino Slovenije, s pesmijo pa sta vzdušje obogatila še Aleš Hadalin in Anja Pustak, ki je ob petju na kitaro zaigrala pesem "Dan ljubezni".

Predsednik republike odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, dobrotnika slepih
Foto: Danijel Novakovič/STA

Robert Kollmann (1872 – 1932), sin trgovca in mecena Franca Kollmanna, potomca gorenjske trgovske rodbine iz Zgoš pri Begunjah, je bil tudi sam veletrgovec, mecen in velik dobrotnik. Oče in sin Kollmann sta veljala za sposobna in dobra trgovca, za poštena človeka, splošno priljubljena med meščani Ljubljane. Veliko časa in denarja sta posvetila dobrodelnim projektom. Med posesti družine Kollmann štejejo Vila Podrožnik (nekdaj Kollmannov grad) v Ljubljani in Vila Triglav na Bledu, Robert Kollmann pa je bil  tudi mecen Narodne galerije v Ljubljani, kjer je bil vpisan med ustanovnimi člani te institucije. Robert Kollmann, ki ni imel potomcev, je Vilo Podrožnik podaril slepim in slabovidnim, ki so vilo leta 1940 prodali in z denarjem uredili šolo za slepe in slabovidne.

Pobudo za postavitev kipa Robertu Kollmannu je dal slovenski filozof in fotograf ddr. Evgen Bavčar v soglasju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije. Projekt postavitve doprsnega kipa so podprli in omogočili Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije, prof. Miloš Florjančič s Fakultete za arhitekturo v Ljubljani,  Zavod RS za varstvo kulturne dediščine - Restavratorski center in livar Borut Kamšek. Portretno glavo – spomenik je oblikoval izjemen portretist, akademski kipar Mirsad Begić. Spomenik, doprsni kip, je umeščen ob vhodu v Vilo Podrožnik. Na tem mestu bo trajen spomin na Roberta Kollmanna in spodbuda za vse sedanje in bodoče mecene, ki posvečajo svoje delo, svoj zaslužek in skrb vsem pomoči potrebnim in se zavedajo velikega pomena družbene odgovornosti.

Dogodek je potekal ob praznovanju 95. obletnice ustanovitve prve invalidske organizacije na Slovenskem - podpornega društva slepih, katere pravni naslednik je Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Predsednik republike odkril doprsni kip Roberta Kollmanna, dobrotnika slepih
Foto: Danijel Novakovič/STA