Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predstavnike romske skupnosti

Ljubljana, 2. 7. 2013 | sporočila za javnost

Glavni namen današnjih pogovorov je bila seznanitev predsednika republike s prostorsko problematiko romskih naselij v Sloveniji.

Danes je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sprejel predstavnike romske skupnosti. Na pogovorih pri predsedniku so bili s strani romske skupnosti: Svet romske skupnosti, Zveza Romov Slovenije, Forum romskih svetnikov, Zveza Romov Dolenjske, Zveza romske skupnosti Umbrella, Romski akademski klub in Romsko društvo Romano Veseli; s strani drugih institucij: Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic s sodelavcema, Amnesty International Slovenija, predstavnika Službe za narodnosti MNZ, Komisija za reševanje romske problematike v Škocjanu in na Dolenjskem in prof.dr. Jernej Zupančič z Oddelka za geografijo.

V uvodnem delu je prof.dr. Jernej Zupančič predstavil študijo o konceptih integracije romskih naselij v Sloveniji, ki jo je sam tudi vodil. Rezultati študije so pokazali, da se povečuje delež Romov, ki žive razpršeno ali v mešanih družinah, vendar pa še vedno večina (80%) živi v romskih naseljih. Problem slabih bivalnih razmer je ena od glavnih razvojnih ovir pri vključevanju te skupine v slovensko družbo. Pogovori so se nadaljevali v luči konkretnih rešitev in predstavitvi usmeritev, ki bi pripeljali k sobivanju in urejenih bivanjskih razmerah za Rome.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predstavnike romske skupnosti
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da se bo pri svojih rednih občinskih obiskih z župani pogovarjal tudi o romski problematiki s ciljem, da spodbudi lokalno skupnost, da zagotovi pogoje za izboljšanje bivanjskih razmer romske skupnosti v Sloveniji. Prisotni so se strinjali, da je legalizacija romskih naselij nujna, zato je najprej potrebno najti način, kako to urediti. Ob tem so romski predstavniki opozorili, da je nujno tudi njih vključiti v proces reševanja tega problema. Predsednik se bo, ko bodo vse strani ocenile,da je to potrebno, vključil v pogovore s posameznimi akterji, civilnimi iniciativami in lokalnimi skupnostmi, saj meni, da je doseči cilj možno le s pogovori in prepričevanjem večine, da se najde rešitev za sobivanje.

Predsednik Republike Slovenije je med pogovori večkrat opozoril na to, da je današnja razprava le prvo srečanje in začetek pogovorov, ki bodo v času njegovega mandata še sledili.