Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi

Red za zasluge, vročitev 12. novembra 2015

Red za zasluge
za prispevek k uveljavljanju sodobne slovenske resne glasbe in utrjevanju enotnega slovenskega kulturnega prostora

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi. Odlikovanje sta v imenu festivala prejela Anton Nanut in akademik Ciril Zlobec 12. novembra 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge
Mednarodnemu festivalu sodobne glasbe Kogojevi dnevi
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Mednarodni festival sodobne glasbe Kogojevi dnevi neprekinjeno deluje že od leta 1979. Njegova pobudnika sta bila maestro Anton Nanut ter skladatelj in dolgoletni dekan Akademije za glasbo Marjan Gabrijelčič.
Festival je priložnost, da slovenska javnost spozna sodobne slovenske ustvarjalce in poustvarjalce resne glasbe. To so si kot poslanstvo festivala zadali njegovi ustanovitelji in v ta namen sistematično spodbujali slovenske skladatelje k ustvarjanju novih skladb. V dobri petintridesetletni zgodovini je bilo na festivalu ob glasbi starejših obdobij krstno izvedenih več kot tristo petindvajset novih slovenskih skladb. Slovenska dela so poleg domačih izvajali tudi mnogi vrhunski tuji ansambli, ki so skladbe ponesli v svoje domovine. Z doslednim vztrajanjem pri svojem poslanstvu in programski shemi, ki je ostajala nespremenjena vsa leta, je festival trajno zarisal sledi v slovenski kulturni zakladnici in ima zato tudi poseben pomen.
Festival pomembno prispeva tudi k oblikovanju enotnega slovenskega kulturnega prostora. Povezuje kraje, ki jih je zaznamoval skladatelj Marij Kogoj, po katerem festival nosi svoje ime: Kanal ob Soči in Gorico, kjer se je Kogoj šolal, Trst, kjer se je rodil, Ljubljano, kjer je služboval. A prostor delovanja festivala je bistveno širši. Koncerti potekajo v različnih krajih na Primorskem tja do Rezije in Benečije. Pri organizaciji vrhunskih programov člani sveta festivala, ki mu vsa leta predseduje akademik Ciril Zlobec, redno sodelujejo z zamejskimi organizacijami, Glasbeno matico iz Trsta, Kulturnim centrom Lojze Bratuž ter številnimi drugimi organizacijami in uglednimi kulturnimi delavci.
Vsako leto festival eno od prireditev nameni tudi glasbenemu ozaveščanju najmlajših in mladine, glasbo pa povezuje z literarnimi večeri, likovnimi razstavami in drugimi kulturnimi dogodki.
Organizatorji festivala, med njimi Prosvetno društvo Soča, vsa desetletja opravljajo svoje delo brezplačno. Zavedajo se, da s svojo kulturno zagnanostjo sistematično utrjujejo duha univerzalnosti in širine ter brišejo meje med lokalnim in svetovljanskim. Njihov poklon ustvarjalni identiteti slovenskega naroda je pravi fenomen trdoživosti in vztrajnosti. Vzpostavili so tradicijo, vredno iskrenega spoštovanja in zahvale.