SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Ivo Daneu

Zlati red za zasluge, vročitev 19. avgusta 2013

Zlati red za zasluge
za izjemne športne dosežke, spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov ter za uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 19. avgusta 2013 vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu.
Predsednik republike je na slovesno podelitev, ki se je odvijala na Gradu Brdo povabil tudi t.i. Zlate fante (člane generacije košarkarjev, ki so na svetovnem prvenstvu 1970 osvojili zlato medaljo). Kot posebno darilo odlikovancu je urad predsednika republike s pomočjo xy pripravil tudi kratek film, ki so si ga povabljeni ogledali na slovesnosti in kot posebno presenečenje je gospodu Danevu zapela Poletno noč tudi njegova najljubša pevka Nuša Derenda.

Po koncu uradnega dela je bil na ploščadi Gradu Brdo pripravljen sprejem za vse povabljene in Dunking Devils v sklopu prihajajočega svetovnega prvenstva v košarki.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na slovesnosti na Gradu Brdo vročil odlikovanje zlati red za zasluge Ivu Daneuu
Foto: Nebojša Tejić/STA


Obrazložitev:

Ivo Daneu je nesmrtna košarkarska legenda v slovenskem, evropskem in v svetovnem merilu. Njegovi športni dosežki so impresivni. S svojim klubom AŠK Olimpija je v letih med 1957 in 1970 šestkrat osvojil naslov prvakov Jugoslavije, 14 let je bil član jugoslovanske reprezentance in je z njo odigral 209 mednarodnih tekem, trikrat je nastopil na olimpijskih igrah, šestkrat na evropskih in trikrat na svetovnih prvenstvih, košarkarsko pot pa je končal ovenčan z zlato kolajno svetovnega prvaka. Celotna Slovenija je v en glas vzkliknila od navdušenja, ko je leta 1970 kapetan moštva Ivo Daneu zadel svoj zadnji zmagoviti koš in potem zmagoslavno dvignil pokal svetovnega prvaka pred domačim občinstvom v Ljubljani.

Navdušenje mladih slovenskih rodov nad izjemno igro Iva Daneua, nad njegovimi motoričnimi in strelskimi sposobnostmi, njegovim znamenitim metom preko glave z obema rokama in nad mojstrovinami skupinske igre, je trajno spremenilo športno podobo Slovenije. Košarka je osvojila slovenske ulice in igrišča in postala to, kar je še danes, eden najpriljubljenejših športov med Slovenci. Svojo zvestobo košarki Ivo Daneu dokazuje tudi danes kot ambasador 38. košarkarskega evropskega prvenstva 2013 v Ljubljani.

Športni uspehi Iva Daneua niso le izkaz njegove nadpovprečne nadarjenosti, ampak tudi velikih človeških vrlin, povezovalnosti, empatije, tovarištva, predanosti, discipline in trdega dela, pa tudi sposobnosti preseči poraz in vedno znova sprejeti izzive. Vse te njegove sposobnosti ga uvrščajo ne le med velike športnike, ampak tudi med velike osebnosti.

Najboljši slovenski košarkar vseh časov pa ni krojil le podobe slovenskega športa, ampak tudi politično podobo Slovenije. V letih razpadanja jugoslovanske države je bil poslanec Socialistične stranke Slovenije v prvem demokratično izvoljenem sklicu republiške skupščine in prav on je v imenu te stranke prebral pobudo za izvedbo plebiscita za samostojno državo. Predlog je podal oktobra 1990, decembra 1990 pa smo Slovenci z 88,5 odstotno večino izglasovali neodvisnost Slovenije. Zelo pomembno delo je opravil tudi pri ustanavljanju samostojnega slovenskega olimpijskega komiteja ter za njegovo umestitev, s tem pa tudi za umestitev športa samostojne slovenske države v mednarodni prostor.