SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Izjava predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil ob imenovanju generalmajorke Alenke Ermenc za načelnico Generalštaba SV

Ljubljana, 27. 11. 2018 | sporočila za javnost

Ob imenovanju generalmajorke Alenke Ermenc za načelnico Generalštaba Slovenske vojske objavljamo naslednjo izjavo predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja:

»Minister za obrambo Karl Erjavec me je obvestil, da bo Vladi Republike Slovenije predlagal generalmajorko Alenko Ermenc za novo načelnico Generalštaba Slovenske vojske.

S predlogom ministra za obrambo sem se strinjal. Za to sta dva razloga.

Prvič, generalmajorka Alenka Ermenc izpolnjuje visoke strokovne kriterije, ima bogate vodstvene izkušnje in izkazuje odločnost za opravljanje nalog. Zaradi teh vrlin sem jo nedavno povišal v čin generalmajorke.

In drugič, pričakujem, da je končno nastopil čas za združitev vseh političnih, vojaških in družbenih moči za dvig pripravljenosti Slovenske vojske v naslednjem letu vsaj za eno oceno. Trend poslabševanja varnostnih razmer v svetu se nadaljuje in čeprav Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, mora v relativno kratkem času zagotoviti tudi vojaški vidik svoje vsestranske varnosti.

Ob zadnjih dveh zamenjavah na vrhu Slovenske vojske sem izrazil pomisleke in jima nasprotoval. Pomisleki so se izkazali za utemeljene. Prepogoste menjave v vrhu Slovenske vojske niso obrodile želenih sadov. V prejšnjem mandatu sta bila v štirih letih zamenjana dva načelnika, od zadnje menjave do sedanje pa je minilo manj kot leto dni.

Zato sem v pogovoru z obrambnim ministrom Erjavcem izrazil pričakovanje, da bomo ob imenovanju nove načelnice generalštaba združili vse moči in iskali strokovno in politično zahtevne odgovore na izzive posodobitve Slovenske vojske brez nadaljnjih premalo premišljenih zamenjav v vrhu Slovenske vojske.«