Predsednik republike: Preoblikovanje Centra za razvoj financ v mednarodno organizacijo je pomembna podpora regionalnemu razvoju Jugovzhodne Evrope

Bled, 3. 9. 2013 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob robu Strateškega foruma Bled prisostvoval podpisu sporazuma o vzpostavitvi Centra za razvoj financ kot mednarodne organizacije s sedežem v Sloveniji. V nagovoru je poudaril, da je Slovenija zelo ponosna na pretekle dosežke Centra za razvoj financ, ki s preoblikovanjem v mednarodno organizacijo postaja vodilna izobraževalna ustanova na področju javnih financ in centralnega bančništva za države članice – Bolgarijo, Črno goro, Hrvaško, Makedonijo in Slovenijo.

S preoblikovanjem je omogočen nadaljnji razvoj institucije ter izboljšanje kvalitete programov za države prejemnice, ki jih financira tudi Slovenija. Povečale se bodo tudi možnosti financiranja s strani donatorjev ter pridobivanje projektov mednarodnih organizacij. Slovenija pa s prenosom znanj in izkušenj v procesu reform javnih financ na ostale države v regiji pridobiva tudi večji ugled ter prepoznavnost, je dejal predsednik Pahor in se ob koncu zahvalil vsem predstavnikom držav - podpisnikom sporazuma, državam donatorkam ter Centru za razvoj financ zaželel uspeha pri izpolnjevanju poslanstva kot mednarodne organizacije tudi v prihodnje.

Predsednik republike Borut Pahor je danes ob robu Strateškega foruma Bled prisostvoval podpisu sporazuma o vzpostavitvi Centra za razvoj financ kot mednarodne organizacije s sedežem v Sloveniji.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor je imel ob robu drugega dneva Strateškega foruma Bled tudi več bilateralnih pogovorov. Med drugim se je srečal s podpredsednikom Vlade in ministrom za zunanje in evropske zadeve Republike Slovaške dr. Miroslavom Lajčákom, z namestnikom pomočnika sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve ZDA Philipom T. Reekerjem in državno ministrico v Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Nj. eksc. Preneet Kaur.


Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob podpisu sporazuma o ustanovitvi Centra za razvoj financ kot mednarodne organizacije (v angleščini):
Bilateralno srečanje predsednika Pahorja s podpredsednikom Vlade in ministrom za zunanje in evropske zadeve Republike Slovaške dr. Miroslavom Lajčákom
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bilateralno srečanje predsednika Pahorja z namestnikom pomočnika sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve ZDA Philipom T. Reekerjem
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bilateralno srečanje predsednika Pahorja z državno ministrico v Ministrstvu za zunanje zadeve Indije Preneet Kaur.
Foto: Daniel Novakovič/STA