SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor prejel veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022, ki mu jo je podelila Uprava Praškega gradu

Ljubljana, 26. 8. 2022 | sporočila za javnost, govori

Uprava Praškega gradu od leta 2018 podeljuje nagrade za življenjsko delo za izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine. Namenjena je pomembnim češkim arhitektom.

V letu 2022, ko to nagrado podeljujejo petič, hkrati pa obeležujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva, je Uprava Praškega gradu veliko nagrado Jožeta Plečnika (Grand Prix Jože Plečnik 2022) prvikrat podelila državniku – prejel jo je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor za njegov dolgoletni doprinos in podporo češko-slovenskim odnosom v kulturi ter dolgoletno podporo sodelovanju med Upravo Praškega gradu in slovenskimi institucijami.

Veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022 (Grand Prix Jože Plečnik 2022) je predsedniku Pahorju vročil Ivo Velíšek, direktor Uprave Praškega gradu.

Predsednik Pahor prejel veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022, ki mu jo je podelila Uprava Praškega gradu
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ob tej priložnosti je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači priredil slovesnost, s katero smo obeležili 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in počastili Plečnikovo leto 2022.

28. julija 2021 je Odbor za svetovno dediščino na svojem 44. zasedanju izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisal na seznam svetovne dediščine UNESCO. Izbranim Plečnikovim delom so z vpisom priznali izjemno univerzalno vrednost. Nominacijo je pod vodstvom Ministrstva za kulturo in v koordinaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) pripravila delovna skupina strokovnjakov s področij varovanja, ohranjanja in upravljanja kulturne dediščine v sodelovanju z lastniki in upravljalci Plečnikovih del. Na slovesnosti je v imenu delovne skupine spregovoril njen koordinator Tomaž Štoka iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, ki je bil tudi član uredniškega odbora, ki je pripravil nominacijski dosje.

Predsednik Pahor je skupaj s predsednikom Češke republike Milošem Zemanom častni pokrovitelj slovesnosti v počastitev češko-slovenskih kulturnih odnosov, na kateri bodo podelili nagrade Jožeta Plečnika za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju arhitekture, gradbeništva in varstva arhitekturne dediščine za leto 2022. Slovesnost bo 13. septembra 2022 v Praškem gradu v Pragi na Češkem.

Predsednik Pahor prejel veliko nagrado Jožeta Plečnika 2022, ki mu jo je podelila Uprava Praškega gradu
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V nadaljevanju je objavljeno besedilo govora predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja ob prejemu nagrade. Velja govorjena beseda!

Spoštovani g. Velíšek,
spoštovani veleposlanik, dame in gospodje,

zahvaljujem se za veliko nagrado Jožeta Plečnika.

Kot razumem, se letos podeljuje prvič, kar je zame velika čast.

Jože Plečnik je bil en tistih velikanov naše zgodovine, ki je v svojem povezovanju narodov presegal meje svojega poklica in postal simbol češko – slovenskih odnosov.

Hvaležni smo za pozornost, ki mu jo posvečate na Češkem in za skrb, ki jo namenjate negovanju njegove arhitekturne zapuščine.

Iz teh razlogov sem se hvaležno odzval povabilu, da skupaj s predsednikom in dragim prijateljem Milošem Zemanom, prevzamem pokroviteljstvo nad osrednjo slovesnostjo na Praškem gradu.
Slovensko – češki stiki imajo več stoletij dolgo in neizmerno bogato zgodovino.

V treh desetletjih odnosov med neodvisnima in demokratičnima državama, pa smo po moji oceni uspeli izgraditi trdne, prijateljske odnose.

Tako kot poslanec, predsednik vlade, predsednik državnega zbora in v zadnjih desetih letih predsednik države, sem si za take odnose tudi sam močno prizadeval.

V tem sem vedno našel konstruktivne sogovornike na Češkem.

Naj še enkrat izrečem priznanje Češki republiki za njen arhitekturni, pa tudi širši kulturni doprinos k svetovni kulturni dediščini, katere del je tudi naš skupni Jože Plečnik.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor v Predsedniški palači priredil slovesnost, s katero smo obeležili 150-letnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in počastili Plečnikovo leto 2022
Foto: Tamino Petelinšek/STA