Na javni poziv predsednika republike za mesto viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije je prispelo 11 predlogov kandidatur

Ljubljana, 28. 10. 2016 | sporočila za javnost

V sredo, 26. oktobra 2016, ob polnoči se je iztekel rok za zbiranje predlogov možnih kandidatov za mesto viceguvernerja, člana Sveta Banke Slovenije.

Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je guverner Banke Slovenije dr. Boštjan Jazbec pisno obvestil, da 28. februarja 2017 poteče mandat viceguvernerki dr. Mejri Festić. V skladu z Zakonom o Banki Slovenije šteje Svet Banke Slovenije skupaj pet članov, zato je potrebno izvesti postopek za imenovanje novega viceguvernerja - člana Sveta Banke Slovenije.

Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo 11 predlogov kandidatur - po abecednem vrstnem redu so to:
   1. red. prof. dr. Bertoncelj Andrej
   2. mag. Bradeško Jožef
   3. mag. Brečko Vlasta
   4. mag. Cvikl Milan Martin
   5. red. prof. dr. Festić Mejra
   6. mag. Gornik Iztok
   7. Lenče Viktor
   8. red. prof. dr. Masten Igor
   9. mag. Mavko Mitja
   10. dr. Mitrović Alen
   11. mag. Pogačar Vesna
Predsednik republike Borut Pahor bo preučil kandidature in v drugi polovici novembra 2016 opravil tudi posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami državnega zbora. V teh pogovorih se bo predsednik republike potrudil za oblikovanje čim širše podpore kandidatki oziroma kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te pomembne funkcije. Po posredovanju predloga kandidature za viceguvernerja državnemu zboru v imenovanje, je predvidena javna predstavitev predlagane kandidatke oziroma kandidata.

Predsednik Pahor bo svoj predlog kandidature državnemu zboru posredoval najkasneje do 25. novembra 2016. Državni zbor o kandidatu glasuje najpozneje v 30-ih dneh po prejemu predloga.