Alfonz Nipič - Alfi

Red za zasluge, vročitev 24. decembra 2014

Red za zasluge
ob petdesetletnici neprekinjenega uspešnega glasbenega delovanja in za zasluge pri utrjevanju slovenske glasbene tradicije med slovenskimi rojaki v zamejstvu in zdomstvu

Predsednik republike Borut Pahor je Alfonzu Nipiču - Alfiju vročil odlikovanje red za zasluge 24. decembra 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vročil državno odlikovanje red za zasluge Alfiju Nipiču
Foto: Nebojša Tejić/STAUtemeljitev:

Alfi Nipič je svojo glasbeno pot začel kot pevec zabavne glasbe. S svojim žametnim baritonom in glasbenim erosom je prvič osvojil publiko kot profesionalec leta 1962. Vse odtlej je petje njegovo življenje.

Leta 1974 se je pridružil Ansamblu bratov Avsenik. Nekaj časa je ostajal zvest tako rock in zabavni glasbi kakor tudi narečni popevki in narodno-zabavni glasbi. Ko pa je z Avseniki nastopil v dvorani Deutsches Museum, pa v Hamburgu in Berlinski filharmoniji, so se mu odprla povsem nova obzorja. Avseniki so bili glasbeni fenomen srednje Evrope. Z njimi je Alfi Nipič pridobil nova znanja, neprecenljive izkušnje in številna prijateljstva. Na turnejah so imeli po več kakor 20 koncertov na mesec, na dan so prevozili tudi do tisoč kilometrov. Alfi Nipič je kot pevec z ansamblom posnel 250 skladb v slovenščini, prav toliko tudi v nemškem jeziku, prejel je petnajst zlatih in eno platinasto ploščo. Uveljavil se je tudi kot pisec besedil. Samo za Avsenike jih je napisal 32.

Zelo odmevne koncerte je imel Alfi Nipič z Avseniki tudi v ZDA in Avstraliji, pozneje pa tudi sam. Ko Slovencem v izseljenstvu zapoje »Slovenija, od kod lepote tvoje«, naši rojaki vstanejo, dvignejo slovenske zastave in si otrejo solzne oči. Tudi generacije, ki rodne domovine slovenskih staršev sploh še niso obiskale.

Alfi Nipič se lahko pohvali s številnimi uspešnicami. Mnoge med njimi so slovenske zimzelene melodije, nekatere so tudi že ponarodele. Ena takih je Planica, pesem Ansambla bratov Avsenik iz leta 1979. Alfi Nipič z njenim napevom razveseli obiskovalce Planice vsakokrat, ko smučarski letalci na velikanki poletijo dlje od 215 metrov. Njegove vinilke so izhajale kot žemlje, po Avsenikih je izdal še sedem plošč. Naredil je tudi kompilacijo s kraljema kanadske oziroma ameriške polke Valterjem Ostankom in Frenkom Jankovichem. Bil je skupni zmagovalec lojtrce domačih, pa zlati glas Slovenije, prejel je zlati rog, zlato noto, viktorja za življenjsko delo. S svojimi muzikanti je nastopal doma in v tujini, zmagoval na številnih mednarodnih festivalih, nastopal s slovenskim filharmoničnim orkestrom in na festivalu šansonov. Postal je legenda.