Primorski dnevnik

Srebrni red za zasluge, vročitev 15. septembra 2015

Srebrni red za zasluge
za prispevek k ohranjanju nacionalne pripadnosti Slovencev v Italiji, za zvestobo vrednotam, kot so svoboda, prijateljstvo med narodi in miroljubje, ter za prispevek k boljšemu medsebojnemu poznavanju in čezmejnemu sodelovanju ob 70-letnici delovanja

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je na slovesnosti v Predsedniški palači glavnemu uredniku Primorskega dnevnika Dušanu Udoviču vročil odlikovanje srebrni red za zasluge 15. septembra 2015, ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.

Predsednik republike ob državnem prazniku dnevu vrnitve Primorske k matični domovini vročil državni odlikovanji
Foto: STA/Danijel Novakovič

Utemeljitev:

Maja 1945 je v osvobojenem Trstu izšla prva številka Primorskega dnevnika. Rojakom se je uresničila velika želja in po skoraj dvajsetih letih molka se je v javnem življenju na Tržaškem vnovič začela uveljavljati slovenska beseda. Od tedaj izhaja Primorski dnevnik kot najpomembnejši glasnik življenja Slovencev v Italiji.

Primorski dnevnik je naslednik Partizanskega dnevnika, ki je bil v letih 1944 in 1945 edini odporniški dnevnik v zasužnjeni Evropi. A njegove korenine segajo še na konec devetnajstega stoletja, v Edinost, prvi dnevnik primorskih Slovencev, ki je pomembno pričal o slovenski prisotnosti v Trstu in drugod po Primorski ter bil učinkovit dejavnik uveljavljanja novih tokov v slovenski kulturi.

Danes je Primorski dnevnik pluralen časopis, ki gradi na vrednotah, kot so svoboda, solidarnost, prijateljstvo med narodi ter zavračanje vsakršnega nasilja in vojne. Ob skrbi za kakovostno informacijo namenja veliko pozornost predvsem slovenskemu jeziku, kulturi in dejavnostim slovenske narodne skupnosti. Je ustvarjalen dejavnik življenja Slovencev v Italiji, s čimer pomembno ohranja in spodbuja slovensko narodno zavest. V duhu svoje najplemenitejše tradicije zagovarja ideale humanizma, spoštovanja posameznika, šibkejših in manjšin. Nastopa kot dejaven zagovornik pravic, svobode kulture in znanja, demokracije in pravne države ter se povezuje v širšo skupnost vseh, ki podpirajo ta načela. Posveča se zlasti kulturi dejavnega sožitja, sodelovanja in prijateljstva med različnimi narodnimi skupnostmi, ki živijo v večjezičnem prostoru. V tem duhu spodbuja sodelovanje med slovenskimi manjšinami v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem ter s Slovenci po svetu, pa tudi z italijansko manjšino v Sloveniji in na Hrvaškem, z madžarsko skupnostjo v Sloveniji ter z drugimi manjšinami v Italiji in Evropi.

Z neomajno zvestobo svojim vrednotam Primorski dnevnik uspešno uresničuje svoje poslanstvo. Njegova 70-letnica zato ni le praznik Slovencev, ampak širše skupnosti. Tako je njegov prispevek h graditvi sožitja, sodelovanja in povezovanja med narodi ovrednotil tudi župan Trsta. Ob rednih bralcih je taka ocena za Primorski dnevnik nedvomno dodatna potrditev, da ostaja na pravi poti.