Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor na Strateškem forumu Bled

Bled, 2. 9. 2013 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil odprtja Strateškega foruma Bled, ki letos poteka pod naslovom »Spreminjajoča se Evropa v spreminjajočem se svetu«, udeležujejo pa se ga visoki politiki, gospodarstveniki in predstavniki znanstvene srenje iz več kot 50 držav.

Predsednik republike na Strateškem forumu Bled
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor je sodeloval na osrednjem panelu z naslovom »Spreminjajoča se Evropa v spreminjajočem se svetu« z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem in italijanskim premierjem Enricom Letto ter v debati predstavil svoja razmišljanja o prihodnosti Evrope v spodpadanju s finančno in gospodarsko krizo. Dejal je, da je po njegovem mnenju Evropa ključna za ohranitev identitete majhnih držav, kakršna je Slovenija. Predsednik Pahor je poudaril, da še vedno verjame v Združene države Evrope, vendar ne v obliki talilnega lonca, temveč ob spoštovanju različnih identitet evropskih držav.

Poudaril je tudi, da lizbonska pogodba ni več dovolj za prihodnost Evrope, zato je nujen nov dokument, ki mora biti ponujen vsem članicam v odločanje in ob tem izrazil prepričanje, da bo po evropskih volitvah prihodnje leto pravi čas, da se Evropska komisija in Evropski svet lotita projekta t.i. evropske ustave.