SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Milena Zupančič

Zlati red za zasluge, vročitev 31. marca 2016

Zlati red za zasluge
za dragoceni ustvarjalni opus na področju slovenske gledališke in filmske umetnosti, njegovo prepoznavnost v mednarodnem prostoru ter zavzeto delovanje za kulturo solidarnosti

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Mileni Zupančič vročil odlikovanje zlati red za zasluge 31. marca 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Mileni Zupančič vročil odlikovanje zlati red za zasluge na slovesnosti v Predsedniški palači
Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik republike na posebni slovesnosti v Predsedniški palači vročil državna odlikovanja zlati red za zasluge, red za zasluge in medaljo za zasluge
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Igralko Mileno Zupančič slovenska javnost zares dobro pozna. V štirih desetletjih izjemne kariere je odigrala vrsto nepozabnih vlog na odrskih deskah, filmskem platnu in televizijskem zaslonu. Posnela je približno 30 filmov, od katerih se mnogi uvrščajo v slovensko filmsko klasiko. Je prejemnica najpomembnejših slovenskih nagrad na področju kulture, gledališča in filma. Borštnikovo srečanje jo je za gledališke uprizoritve nagradilo kar trikrat. Je dobitnica nagrade Prešernovega sklada in velike Prešernove nagrade. Tudi v prostoru nekdanje Jugoslavije so prepoznali njen vrhunski igralski izraz. Med drugim je kar štirikrat prejela Sterijino nagrado, trikrat zlati venec sarajevskega festivala MES, dvakrat pa Gavellovo nagrado. Še vedno navdušuje gledališke sladokusce v ljubljanski Drami, kamor je prišla pred mnogo leti iz Slovenskega mladinskega gledališča in Mestnega gledališča ljubljanskega.

Milena Zupančič je nosilka prestižnega naslova »igralka Evrope 2015«, ki jo podeljujejo ob Prespanskem jezeru v duhu gesla vizionarja evropskega povezovanja Jeana Monneta, ki pravi: »Graditi Evropo pomeni graditi mir.« S to nagrado se je uvrstila v elitni klub umetnikov, ki ostajajo občutljivi prisluškovalci družbe in se zavedajo čudežne energije umetnosti, da ljudi plemeniti in povezuje.

Poleg poklica igralke je z veliko odgovornostjo opravljala tudi poslanstvo prve slovenske Unicefove ambasadorke. Z Unicefom je obiskovala predele sveta, kjer življenje, predvsem življenje otrok, ogrožajo vojne, naravne katastrofe, epidemije in pomanjkanje vode, hrane ter zdravil. 11 let je v tej funkciji vztrajno negovala duh solidarnosti, človečnosti in medsebojne pomoči, da opustošenja in nenehno prelivanje krvi ne bi povsem ohromili modrosti človekovega srca.

Osupljiva je širina njenega zanimanja in radovednosti. Kot vsestransko angažirana umetnica je zaželena gostja tudi na govorniških odrih. Njena priljubljenost med ljudmi in ugled vrhunske ustvarjalke odpirata mnogo vrat in jo uvrščata med tiste karizmatične Slovenke, katerih stališča, premisleke in dvome želi slišati kar najširša skupnost.