Predsednik Pahor sprejel predstavnike gibanja "Movember"

Ljubljana, 30. 11. 2016 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, ob zaključku uspešnega meseca "Movember", sprejel predstavnike te pobude. Sprejema so se udeležili dr. Martin Šala, predstavnik Mednarodnega gibanja Movember v Sloveniji, Borut Gubina, dr. med., zdravnik - urolog, KO za urologijo KC Ljubljana, asis. mag. Dejan Bratuš, dr. med., zdravnik - urolog, KC UKC MB in predsednik Združenja urologov Slovenije, mag. Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov in Peter Zavodnik, član upravnega odbora Društva uroloških bolnikov.

Predsednik Pahor sprejel predstavnike gibanja "Movember"
Foto: Daniel Novakovič/STA


Mednarodno gibanje Movember je namenjeno opominjanju moških o raku prostate in opozarja na pravočasno odkrivanje in ukrepanje v zvezi s tem najbolj razširjenim rakom med moškimi. Zaradi prepočasnega ukrepanja v Sloveniji za rakom prostate umre več kot 360 moških na leto. Povsem po nepotrebnem, kajti medicina razpolaga z ustreznimi diagnostičnimi postopki, ki omogočajo pravočasno odkrivanje in ustrezno zdravljenje raka na prostati. V Sloveniji odkrijejo več kot 1.500 primerov tega raka, v nekaj več kot 70 odstotkih je bolezen omejena na začetno fazo, v 20 odstotkih pa je že napredovala. V petih odstotkih pa je rak že metastatsko razširjen na kosti, kar ima zelo slabo prognozo. 

Predstavniki gibanja ugotavljajo, da je njihova akcija uspešna, saj pomembno prispeva k osveščanju moških o potencialnih nevarnostih. Opozarjajo pa, da so urološke zmogljivosti v državi, še zlasti v ljubljanski regiji, znatno premajhne, da bi bile kos izzivom s katerimi se soočajo ob tako hitro starajoči družbi kot je naša. Zato pozivajo, da se v danih razmrah stori vse kar je mogoče, da se hitreje odpravijo kadrovske, prostorske ,organizacijske in finančne ovire.

Ime Movember je kombinacija angleške besede za brke (moustache) in imena meseca novembra, v katerem si člani gibanja pustijo rasti brke. Člani gibanja začnejo mesec z britjem celotnega obraza. Nato opustijo britje brkov za ves mesec, v tem času pa zbirajo prostovoljne prispevke ter informirajo o t. i. moških boleznih. Brki samodejno povečajo pozornost in članom gibanja ponudijo iztočnico, da spregovorijo o raku prostate, s tem pa postajajo prepoznaven simbol.

Predsednik Pahor s predstavniki gibanja "Movember"
Foto: Daniel Novakovič/STA