SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor osrednji govornik na otvoritvi 13. Strateškega foruma Bled 2018

Bled, 10. 9. 2018 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil 13. Strateškega foruma Bled 2018 (BSF), kjer je imel osrednji govor na panelu voditeljev.

V govoru je predsednik republike predstavil svoj pogled na trenutno stanje v Evropski uniji in ocenil, da se je znašla v nekakšnem zastoju. “Zastoj ne pomeni, da se je ustavil čas in da je EU v nekem zamrznjenem stanju. Nasprotno. Opažamo jasen deficit vizije nadaljnje poglobitve EU, zato pa vse bolj jasno vidimo vračanje k nacionalnim politikam," je dejal predsednik.

Predsednik Pahor je pojasnil, da zastoj ne pomeni vsesplošne pasivnosti: "Očitno je, da gredo tisti, ki niso naklonjeni nadaljnji krepitvi EU, naprej. Mi, ki smo za nadaljnjo krepitev, pa stojimo na mestu," je opozoril. Zastoj pri institucionalnem, političnem, gospodarskem in drugem povezovanju EU daje moč nacionalistični politiki. "Zdi se, da tisti, ki verjamemo v močno EU, zdaj nimamo jasne vizije. Zato je toliko bolj jasna njena alternativa - vračanje moči državam članicam," je ocenil. “Če tisti, ki verjamemo v pomen EU za mir, varnost in blaginjo Evropejcev, ne bomo dali neke vizije, skupne politične platforme za razvoj EU, za njeno renesanso, se lahko v naslednjih petih ali desetih letih evropska ideja znajde ne samo v zastoju, ampak tudi v zatonu,” je opozoril predsednik. Predsednik republike je ob tem dejal, da se zastoj EU lahko spremeni v krizo, če bo nacionalistična politika začela prevladovati. "Zaenkrat še ne. Vendar je močnejša kot kdajkoli prej. In je v vzponu," je opozoril. "Proevropska politika, v strahu za svoj položaj, se ji žal prilagaja. Ne ponuja alternative. Mislim, da tako ne more iti več naprej. Treba je sprejeti neko politično tveganje. Treba se je izpostaviti," je dejal predsednik Pahor.

Na koncu govora je predsednik republike spregovoril tudi o širitvi EU na Zahodni Balkan. Po njegovem prepričanju je Slovenija zainteresirana za uspeh teh prizadevanj. "Šibka EU pa se ne bo mogla širiti na Zahodni Balkan," je opozoril in dodal, da je slabo, da Evropska komisija ni podprla implementacije odločbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško. "Zakaj bi se države na Balkanu trudile, da dosežejo dogovor o odprtih vprašanjih, če se dogovori nato ne spoštujejo?" se je ob tem vprašal.

Ob robu Strateškega foruma Bled je predsednik Pahor na delovnem kosilu gostil Michela Barnierja, glavnega pogajalca za izvedbo in pripravo pogajanj z Združenim kraljestvom po členu 50 PEU. Sogovornika sta izmenjala mnenja o sporazumu o izstopu med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, ki naj bi ga Evropski svet potrdil na zasedanju oktobra. Predsednik republike je dejal, da Slovenija podpira prizadevanja glavnega pogajalca EU Barnierja in Evropske komisije, da bo dosežen čimboljši dogovor.

Predsednik Pahor osrednji govornik na otvoritvi 13. Strateškega foruma Bled 2018
Foto: Daniel Novakovič/STA