Predsednik republike otvoril praznovanje "Pol tisočletja gradu Brdo"

Brdo pri Kranju, 6. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je na Brdu pri Kranju kot častni pokrovitelj praznovanja "Pol tisočletja gradu Brdo" udeležil slavnostne otvoritve. Na dogodku je predsednik republike zbrane nagovoril in povedal, da pri gradu Brdo ne gre samo za imenitno arhitekturo, ampak za poslopje, ki skriva veliko skrivnosti in dragocenosti, med katerimi sta tudi originala: Biblija Jurija Dalmatina in Slava Vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja. Knjigi bosta v času praznovanja prvič na ogled javnosti. Predsednik Pahor se je JGZ Brdo zahvalil, da tako  uspešno in z velikim občutkom za zgodovinski pomen gradu skrbijo za ta spomenik državnega pomena.

Predsednik republike na otvoritvi "Pol tisočletja gradu Brdo"
Foto: STA/Nebojša Tejić

Praznovanje na JGZ Brdo pripravljajo ob 505. obletnici izdaje listine za gradnjo gradu Brdo, prvega renesančnega gradu na Kranjskem. Z današnjim dnem je v gradu Brdo na ogled tudi razstava z naslovom Zakladi grajske knjižnice, kjer si javnost lahko ogleda dve originalni knjigi, ki ju hranijo na Brdu: Biblijo Jurija Dalmatina iz leta 1584 in Slavo vojvodinje Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja iz leta 1689. Poleg teh dveh knjig so na ogled tudi stari dokumenti o gradnji gradu iz leta 1510.

V sklopu praznovanja visoke obletnice bodo v tem tednu na Brdu pri Kranju potekale številne prireditve namenjene širši javnosti. Organizirali bodo Grajski dan s številnimi aktivnostmi, uprizorili poroko Adama Brdskega, nastope vitezovov, predstavili kulinariko skozi čas, potekala bodo brezplačna predavanja s področja zgodovine in arhitekture gradu Brdo, pripravljajo pa tudi veliki koncert na Brdu v izvedbi najvidnejših slovenskih vrhunskih glasbenikov in umetnikov z vseh področij s spremljavo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Na JGZ Brdo vidijo projekt "Pol tisočletja gradu Brdo", kot velik projekt, ki je tudi izobraževalen in pomemben z vidika narodnih korenin ter ohranjanja slovenske kulturno-umetniške dediščine.

Predsednik republike na otvoritvi "Pol tisočletja gradu Brdo"
Foto: STA/Nebojsa Tejić