SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na Igu poudaril pomen enotnosti v procesu osamosvajanja

Ig, 11. 6. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil slovesnosti v počastitev 25. obletnice prisege prve generacije slovenskih nabornikov 510. učnega centra Teritorialne obrambe na Igu, kjer je zbrane tudi nagovoril.V slavnostnem nagovoru je predsednik republike ponovno poudaril pomen enotnosti v procesu osamosvojitve: "Lepota procesa osamosvojitve je bila v tem, da je ljudi vključeval in ne izključeval." Dejal je, da se je ideja o samostojni Republiki Sloveniji pričela v ozkem krogu političnih oporečnikov in se nato počasi širila med posameznike, ki so znali pogledati čez horizont dnevne politike. "Proces slovenske pomladi je dosegel svoj prvi vrhunec z demokratičnimi volitvami, nato s prisego DEMOS-ove vlade in njenim programom. Cilj tega programa je bila ustanovitev lastne države. Če bi to bil cilj le enega dela slovenske javnosti, je vprašanje, ali in kdaj bi prišlo do njegove uresničitve," je dejal predsednik Pahor in poudaril, da je bila prav v tem sijajna razsežnost tega procesa: "Tisti, ki so videli naprej, v prihodnost, so znali pritegniti tudi one, ki so na začetku to misel zavračali ali vanjo dvomili." Spomnil je, da lahko o narodovi enotnosti govorimo tudi v času desetdnevne osamosvojitvene vojne, saj smo tedaj enotno ubranili samostojnost naše države, nazadnje pa je Slovenija 22. maja 1992 postala ponosna članica Organizacije združenih narodov. To je praznik vseh generacij, tako predsednik republike, ki nam daje vedeti, da so bili časi zahtevni, a smo jih uspešno prestali, ker smo bili močni in enotni: "Kadarkoli kasneje ni nobenega razloga za to, da bi razlike v pogledih na potek dogodkov tistega časa omajale to posebno mesto procesa osamosvojitve v našem zgodovinskem spominu." Predsednik republike je zato pozval vse, da s svojimi ravnanji in izjavami ne storijo ničesar, kar bi mladim ljudem, ki bodo zrasli v pogumne in ustvarjalne osebnosti in tako nadaljevali slavno pot prihodnosti naše domovine, odvzeli ta ponosnipogled na njihove korenine. "To je naša moralna im politična dolžnost, da našim otrokom v njihovem spominu zavarujemo proces osamosvojitve kot nekaj najbolj lepega in mogočnega za narodovo usodo v prelomnih časih zgodovine," je govor zaključil predsednik republike.

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je predsednik republike Janezu Cimpermanu, županu Občine Ig, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike: "Slovenska zastava je simbol enotnosti, ki nas povezuje ne glede na razlike med nami. Graditi moramo tisto, kar je med nami skupnega in biti ponosni na to, kar skupaj ustvarimo."

Pred slovesnostjo je predsednik republike prisostvoval odkritju spominskega obeležja v opomin in spomin na 27. junij 1991, ko je bil v času osamosvojitvene vojne za Slovenijo na Ljubljanskem barju sestreljen helikopter Jugoslovanske ljudske armade.

Današnja slovesnost je ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije.

Predsednik Pahor se je udeležil slovesnosti v počastitev 25. obletnice prisege prve generacije slovenskih nabornikov 510. učnega centra Teritorialne obrambe na Igu, kjer je zbrane tudi nagovoril.
Foto: Tamino Petelinšek