prof. dr. Roman Jerala

Medalja za zasluge, vročitev 3. marca 2014

Medalja za zasluge
za zasluge pri uveljavljanju slovenske znanosti in visokega šolstva v mednarodnem prostoru


Predsednik republike Borut Pahor je prof. dr. Romanu Jerali vročil odlikovanje medaljo za zasluge 3. marca 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike vročil državna odlikovanja dr. Romanu Jerali, Matevžu Lenarčiču, prim. Mojci Senčar, dr. med., prim. Mariji Vegelj Pirc, dr. med. in Mehmedaliji Aliću
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Prof. dr. Jerala je direktor za sintezno biologijo v EN-FIST centru odličnosti. Hkrati je vodja Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu Ljubljana ter redni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Je znanstvenik svetovnega slovesa, izjemno uspešen pri sintezni biologiji in raziskovanju naravne imunosti. Hkrati pa je odličen mentor študentom in mladim raziskovalcem.

Prof. Jerala z izjemnim pedagoškim pristopom uspešno oblikuje nove generacije ustvarjalnih mladih strokovnjakov in znanstvenikov. Njegovi uspehi se od leta 2006, ko je kot mentor in koordinator prvič vodil skupino študentov na tekmovanje raziskovalnih projektov, kar vrstijo. Na prvem tekmovanju na znameniti univerzi Massachussetts Institute of Technology je slovenska ekipa pustila za seboj ekipe najboljših svetovnih univerz. Osvojila je veliko nagrado in vrsto drugih nagrad v različnih kategorijah. Z uspehi, ki so jih imele njegove ekipe na vseh tamkajšnjih tekmovanjih v naslednjih letih, so bili Slovenci brez konkurence daleč najuspešnejši v zgodovini tega ali katerega koli drugega tekmovanja iz ved o življenju.

Za vse projekte, ki se jih lotevajo njegove skupine znanstvenikov, sta značilni inovativnost in svežina, zato vzbujajo velik odmev v vodilnih svetovnih znanstvenih revijah, utirajo pa si tudi pot v farmacevtsko industrijo in k mednarodnim patentom. S svojim delom je Slovenijo postavil na znanstveni zemljevid sveta kot državo, v kateri so znanje in še posebno dosežki eksperimentalne, zlasti sintezne biologije v samem svetovnem vrhu. S temi uspehi je pritegnil tudi pozornost mladih slovenskih naravoslovcev, bodočih znanstvenikov, v katerih se prebuja zavest, da se Slovenci na znanstvenem področju nismo sposobni le kosati z najboljšimi na svetu, ampak jih tudi preseči.

Znanstveni prispevek dr. Jerale v zakladnico svetovnega znanja, njegovo požrtvovalno mentorstvo in popularizacija znanosti so tudi pomemben prispevek k temeljem tehnološkega razvoja Slovenije in dodana vrednost k njeni konkurenčnosti.