SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 

Predsednik Pahor ob svetovnem dnevu hrane in mednarodnem dnevu boja proti revščini z letošnjim Nobelovim nagrajencem za mir

Ljubljana, 17. 10. 2020 | napovednik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se bo v soboto, 17. oktobra 2020, po telefonu pogovarjal z Davidom Beasleyjem, izvršnim direktorjem Svetovnega programa za hrano (WFP) pri Organizaciji združenih narodov. Svetovni program za hrano je največja humanitarna organizacija na svetu, ki se bori proti lakoti in spodbuja varnost hrane. Pogovor bo potekal v luči svetovnega dneva hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, in mednarodnega dneva boja proti revščini, ki ga obeležujemo 17. oktobra.

Svetovni program za hrano je prejemnik letošnje Nobelove nagrade za mir. Predsednik republike bo ob tej priložnosti v imenu Republike Slovenije čestital izvršnemu direktorju Beasleyju. Svetovni program za hrano je leta 2019 zagotovil pomoč skoraj stotim milijonom ljudi v 88 državah, ki so žrtve lakote in pomanjkanja hrane, je navedel Nobelov odbor ob razglasitvi.

Svetovni dan hrane obeležujemo vsako leto 16. oktobra. Na ta dan je bila leta 1945 v okviru Združenih narodov ustanovljena Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO). Letošnji svetovni dan hrane obeležujemo s sloganom »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj.« 17. oktober je za mednarodni dan boja proti revščini razglasila Generalna skupščina Združenih narodov leta 1992. Osrednja tema letošnje obeležitve je »Skupno delovanje za dosego družbene in okoljske pravičnosti za vse«.

Oba dneva letos obeležujemo v času negotovosti, ki jih prinaša novi koronavirus covid-19. Po pričakovanjih Svetovnega programa za hrano se bo stopnja revščine skoraj podvojila, kar bo resno ogrozilo prizadevanja za njeno odpravo do leta 2030. Republika Slovenija se vključuje v mednarodna prizadevanja za odpravo hude revščine tudi s humanitarno pomočjo preko Svetovnega programa za hrano.


Po pogovoru bomo medijem posredovali sporočilo za javnost.