prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med.

Medalja za hrabrost, vročitev 3. marca 2014

Medalja za hrabrost
za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku


Predsednik republike Borut Pahor je prim. Mariji Vegelj Pirc, dr. med. vročil odlikovanje medaljo za hrabrost 3. marca 2014 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike vročil državna odlikovanja dr. Romanu Jerali, Matevžu Lenarčiču, prim. Mojci Senčar, dr. med., prim. Mariji Vegelj Pirc, dr. med. in Mehmedaliji Aliću
Foto: STA/Nebojša Tejić


Utemeljitev:

Prim. Marija Vegelj Pirc, dr. med., je ustanoviteljica in predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije. To je najstarejše humanitarno združenje za onkološke bolnike v Sloveniji in povezuje bolnike z različnimi onkološkimi obolenji. Člani društva, ki imajo lastno izkušnjo z rakom, prostovoljno dajejo individualno ali skupinsko pomoč bolnikom že skoraj 30 let.

Prim. Marija Vegelj Pirc je bila pionirka pri utiranju poti za organizirano samopomoč bolnikov v slovenskem zdravstvu. Kot vrhunska zdravnica je razumela, da bolnik ne potrebuje le odličnega zdravljenja, ampak da so mu v njegovi stiski v veliko uteho tudi dobre izkušnje drugih in prijazna človeška beseda. Sprva v svojem prizadevanju ni imela široke podpore, niti med zdravniki ne. A to je ni omajalo. Samopomoč za ženske z rakom dojk je začela uvajati najprej na oddelku za psihoonkologijo, v nadaljevanju pa so ob individualni pomoči bolnicam v bolnišnici začele nastajati tudi skupine za samopomoč zunaj bolnišnice. Ko je postala potreba po pisnem seznanjanju bolnikov prevelika, so se organizirali v društvo. Tako je leta 1986 prim. Marija Vegelj Pirc ustanovila Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki združuje bolnike, svojce, prijatelje in zdravstvene strokovnjake. Bila je tudi pobudnica za ustanovitev slovenskega združenja za boj proti raku dojk Europa Donna. Nacionalni forum Europa Donna je sprva deloval v okviru Društva onkoloških bolnikov Slovenije, leta 1997 pa se je organiziral v samostojno slovensko združenje.

V skrbi za dosledno uveljavljanje pravic bolnikov prim. Marija Vegelj Pirc z izrazitim smislom za ustvarjalni dialog dejavno spodbuja tudi partnerstvo med humanitarnimi in invalidskimi organizacijami ter sodelovanje med njimi. S svojim delom pomembno uveljavlja ugled humanitarnega dela ter veljavo prostovoljstva in solidarnosti med ljudmi. Je tudi prejemnica najvišjega priznanja za delo v humanitarnih organizacijah, kipca dobrote.