Predsednik Pahor sprejel predsednico Parlamenta Republike Finske

Ljubljana, 6. 6. 2017 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednico Parlamenta Republike Finske Mario Lohela, ki se mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik republike in predsednica finskega parlamenta sta uvodoma spregovorila o odnosih med državama in se strinjala, da imata državi dobre in prijateljske odnose. Slovenija in Finska letos obeležujeta tudi 25. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov in želja obeh strani je nadgradnja bilateralnih srečanj na najvišji ravni, intenziviranje vsestranskega sodelovanja, predvsem pa povečanja neposrednih tujih investicij. Slovenija namreč predstavlja tretjo najpomembnejšo zunanjetrgovinsko partnerico Finske med nordijskimi državami.

Sogovornika sta izmenjala poglede na aktualne politične razmere in se strinjala, da državi povezuje sorodnost stališč do posameznih vprašanj, ki jih zastopata znotraj EU in tudi v širšem mednarodnem prostoru. Želja obeh je intenziviranje gospodarskega sodelovanja, pa tudi drugih oblik sodelovanja, zlasti v znanosti in izobraževanju. Predsednika sta izmenjala mnenja o pomembnih aktualnih vprašanjih kot so odnosi EU - Rusija, politična in varnostna situacija v Ukrajini ter o nekaterih drugih najpomembnejših mednarodnih temah.

Predsednik Pahor in predsednica Lohela sta se strinjala, da je potrebno zavezništvo med Slovenijo in Finsko krepiti naprej in si skupaj prizadevati za stabilnost Evropske unije ter nadaljnjo krepitev evro-atlantskih integracijskih procesov na Zahodnem Balkanu. Predsednik Pahor je na koncu pogovora finski predsednici parlamenta voščil ob 100. obletnici finske državnosti, ki jo obeležujejo v tem letu.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel predsednico Parlamenta Republike Finske Mario Lohela
Foto: Nebojša Tejić/STA