SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike: Vsi, tudi najmlajši, danes sporočamo, da Slovenke in Slovenci dolgujemo kulturi posebno spoštovanje.

Ljubljana, 3. 2. 2015 | sporočila za javnost, govori

Ob osrednjem slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu, ki ga praznujemo 8. februarja, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes pripravil sprejem za prejemnice in prejemnike Borštnikovega prstana. Slovesnost je obeležila začetek praznovanja 50. obletnice Festivala Borštnikovo srečanje.

Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru dejal, da smo Slovenci nekaj posebnega, saj slavimo kulturo z državnim praznikom. "Prav s kulturo smo Slovenci prišli do svoje države, zato ji dolgujemo spoštovanje in še vse tisto, kar ji bo tudi v prihodnje omogočilo, da bo generacijam, ki prihajajo za nami, lahko dajala enako mero pomembnosti za naš narodni obstoj kot nam in našim prednikom", je povedal predsednik. Ob tem je spomnil, da se bo Urad predsednika Republike Slovenije poklonil kulturi tudi na prav poseben način - v nedeljo, 8. februarja bo ob prazniku dan odprtih vrat v Predsedniški palači.

Predsednik je izrazil veliko spoštovanje vsem prejemnikom in prejemnicam Borštnikovega prstana in se jim globoko zahvalil, da so se odzvali njegovemu vabilu. "Zame je izredna čast, da lahko osrednja imena slovenskega teatra našega časa gostim v Predsedniški palači. Danes na poseben način začenjamo s praznovanjem tedna kulture in hkrati slavimo 50 let Festivala Borštnikovo srečanje", je še povedal predsednik in svoj nagovor sklenil z zaupanjem, da bo Festival Borštnikovo srečanje obstal in še vnaprej zrl v horizonte prihodnosti. "Kot predsednik države bom storil vse, kar je v moji moči, da kultura ne bi izgubila svoje vedrine, širine, energije in moči za narodni obstoj", je zaključil predsednik.

V imenu kulturnikov je spregovorila cenjena Štefka Drolc, prejemnica Borštnikovega prstana leta 1983. "Današnji dan je nekaj posebnega. Po dolgih letih je danes priložnost, da se spet vidimo, da smo sem prišli z vseh kotov naše dežele. Hvala, predsednik, za sprejem, ki nam je v veliko čast in veselje. In hvala vsem, ki ste prišli," je povedala gospa Drolc.

Svoje misli o festivalu je podala tudi umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje gospa Alja Predan, ki je poudarila, da je Borštnikovo srečanje postalo pomembna zaščitna znamka ne le mesta Maribor, temveč tudi ustvarjalne živosti slovenskega gledališča in je zlasti v zadnjih letih prepoznan tudi mednarodno.

Na prav poseben način pa so sprejem pospremili otroci iz ljubljanskega vrtca Mamin vrtec, ki so Borštnikovim nagrajencem podarili prstane, ki so jih prav posebej za to priložnosti sami izdelali v vrtcu.

Sprejema so se udeležili igralke in igralci Štefka Drolc, Danilo Benedičič, Jurij Souček, Ivanka Mežan, Ivo Ban, Iva Zupančič, Janez Bermež, Sandi Krošl, Jožica Avbelj, Anica Kumer, Peter Ternovšek, Aleksander Valič, Minu Kjuder, Janez Hočevar - Rifle, Milada Kalezić, Igor Samobor, Olga Kacjan in Vlado Novak.

Predsednik republike: Vsi, tudi najmlajši danes sporočamo, da Slovenke in Slovenci dolgujemo kulturi posebno spoštovanje.
Foto: STA/Danijel Novakovič

Predsednik republike: Vsi, tudi najmlajši danes sporočamo, da Slovenke in Slovenci dolgujemo kulturi posebno spoštovanje.
Foto: STA/Danijel Novakovič