Predsednik Pahor: "Danes lahko naredimo majhen, droben korak k temu, da zagotovimo temeljne pogoje za okrepitev miru in zagotovitev lepše prihodnosti mladim"

Ljubljana, 14. 4. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Osnovno šolo Majde Vrhovnik in se udeležil prireditve "Majdin košček miru", ob spominskem dnevu Majde Vrhovnik, po kateri je šola dobila ime. Letošnjo prireditev so učenci združili s projektom "My Piece for Peace", katerega namen je oblikovati poziv voditeljem držav sveta, naj združijo moči ter pomagajo zagotoviti varno in svobodno prihodnost vseh otrok. 

V mednarodnem projektu My piece for peace je do sedaj sodelovalo 44 šol iz sedmih držav: Slovenije, Hrvaške, Srbije, Turčije, Češke, Romunije in Makedonije, otroci pa so se v ta namen izrazili s kreativnimi deli; z risbo, fotografijo, besedo, glasbo, gibom ali drugo vrsto umetniškega izražanja. Učenec Osnovne šole Majde Vrhovnik, Maks Lenart Černelč, ki je za pobudo narisal tudi naslovno risbo »Stiska – upanje, Slovenija, jesen 2015«, je želel opozoriti na stisko, žalost in bolečino otrok beguncev, otrok brez doma in družine ter narisal njihove sanje o svobodi, družini, izobrazbi in igri. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Osnovno šolo Majde Vrhovnik in se udeležil prireditve "Majdin košček miru", ob spominskem dnevu Majde Vrhovnik, po kateri je šola dobila ime
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik se je v kratkem nagovoru najprej zahvalil za povabilo, Maksu zaželel hitrega okrevanja ter čestital vsem pobudnikom projekta My piece for peace. Spomnil je na to, da si moramo vsi skupaj prizadevati za ohranjanje miru in otrokom zagotoviti varno prihodnost. Dejal je, da je tudi ob včerajšnjem obisku makedonsko-grške meje na lastne oči ponovno videl, s kakšnimi stiskami se soočajo begunci. Spomnil je na misel nekdanjega predsednika ZDA Kennedya, da so vsi problemi in tudi vse rešitve tega sveta proizvod odločitev ljudi, zato je po njegovem mnenju, vsak najprej sam pri sebi odgovoren za to, kakšne odnose bo gojil z drugimi ljudmi in da bodo vrednote, kot so mir, varnost, solidarnost, sožitje in strpnost prevladale nad strahom, nestrpnostjo in sovraštvom. "Danes lahko naredimo majhen, droben korak k temu, da zagotovimo temeljne pogoje za okrepitev miru in zagotovitev lepše prihodnosti mladim," je dejal predsednik Pahor ob zaključku nagovora. 

Ravnateljica Osnovne šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek je dejala, da učenci s svojim učenjem, življenjem in delom tudi sami pišejo zgodovino in poudarila, da je sprejemati drugačnost in biti odprt do vseh ljudi navdušujoče. "S pogovorom, zgledom in dejanji nam včasih bolj, drugič manj uspeva, pa vendar moramo vztrajati in se potruditi, saj si vsakdo zasluži svoj košček miru. 

Na prireditvi so nastopili učenci prvega in drugega razreda Osnovne šole Majde Vrhnovnik s folklorno točko 'Oj lepo je res na Slovenskem', sledila je recitacija osnovnošolke Nine Pinter iz Kopra ter pevski nastop šolskega zbora, s katerim so tudi svojemu sošolcu Maksu Lenartu Černelču s pesmijo 'Jezik sveta' zaželeli vse dobro in čimprejšnjo vrnitev v šolske klopi.