Predsednik republike v Ponikvi: "Ne smemo spregledati človeka, ne smemo spregledati ljudi"

Ponikva, 11. 10. 2015 | sporočila za javnost, govori

Predsednik republike Borut Pahor se je danes udeležil slavnostne akademije ob dvanajstem vseslovenskem srečanju kmetov, ki ga tradicionalno organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, občina Šentjur in župnija Ponikva. Letošnje srečanje kmetov je potekalo pod geslom "Najsrečnejše ljudi poštenje rodi".

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob dvanajstem vseslovenskem srečanju kmetov, ki ga tradicionalno organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, občina Šentjur in župnija Ponikva.
Foto: Stanko Gruden/STA

Slavnostna akademija je tudi tokrat potekala pred Slomškovo rojstno hišo na Slomu. Osrednja govornica akademije je bila dr. Marta Cirej, ena od treh pobudnikov za razglasitev blaženega Antona Martina Slomška za zavetnika slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki se je kmetom zahvalil za požrtvovalno, strokovno in predano delo z zemljo. Naša dežela je ne samo lepa, temveč tudi urejena, to pa je, tako predsednik Pahor, v veliki meri najprej in predvsem rezultat dela njihovih rok. Predsednik republike je spomnil na dan pred dvema letoma, ko se je srečanja udeležil prvikrat, in ko smo se kot država še sramežljivo soočali z izhodom iz gospodarske, ekonomske in moralne krize. "Slovenci pripadamo skupnosti. Ne smemo spregledati človeka in ne smemo spregledati ljudi. Zavedati se moramo, da eden drugega potrebujemo, da smo zelo različni, a da vendarle med nami vladajo nekatere skupne značilnosti, ki nas povezujejo v narod, v državo, v našo skupno domovino," je dejal predsenik republike. Dodal je, da to od nas zahteva trud, saj se moramo potruditi, da našo domovino, našo deželo prepoznamo v vseh njenih različnih odtenkih in identitetah. "A to lahko dosežemo le, če si bomo prizadevali med nami graditi tisto, kar nam je skupnega," je govor zaključil predsednik republike.

Predsednik republike Borut Pahor se je udeležil slavnostne akademije ob dvanajstem vseslovenskem srečanju kmetov, ki ga tradicionalno organizirajo Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, občina Šentjur in župnija Ponikva.
Foto: Stanko Gruden/STA

Letošnje  srečanje je potekalo v sklopu promocijskega projekta "Brez predsodkov o kmetijstvu in skupni kmetijski politiki", ki ga izvaja zbornica v sodelovanju z Evropsko komisijo. Njegov cilj je širjenje pomena kmetijstva in skupne kmetijske politike, politike v osrčju katere so hrana, podeželje in okolje.