SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike na predvečer plebiscita: »To so bili slavni trenutki, ki naj nas navdihujejo«

Brežice, 22. 12. 2015 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Gimnazijo Brežice, kjer je skupaj z dr. Dimitrijem Ruplom, prvim zunanjim ministrom samostojne Republike Slovenije, vodil pogovor z dijaki na temo "Nastajanje samostojne slovenske države".

Več kot stopetdeset zbranih dijakov in oba visoka gosta sta pozdravila Marko Zlobko in Anamarija Agnič, dijaka tretjega letnika. Spomnila sta na jubilej, ki ga letos praznuje njihova šola (70 let od ustanovitve), in poudarila, da je prav v njihovi občini, v Rigoncih, padla prva žrtev osamosvojitvene vojne. Dodala sta, da so dijaki hvaležni predsedniku republike in dr. Ruplu za priložnost, ko bodo lahko iz prve roke izvedeli pomembne podrobnosti o temeljih slovenske države.

Pogovor z naslovom »Nastajanje samostojne slovenske države« je pričel predsednik republike. Dejal je, da je danes, na predvečer praznovanja 25-letnice plebiscita, najboljši dan, da skupaj z dr. Dimitrijem Ruplom, prvim zunanjim ministrom samostojne Slovenije, spregovorita o prelomnih dogodkih, ki sta jim bila oba priča. "Gospod Rupel vam bo lahko najbolj avtentično predstavil proces ustanavljanja Slovenije in predvsem njeno uveljavitev v mednarodni skupnosti," je dejal predsednik republike in spomnil, da je današnji pogovor že drugi te vrste. V luči praznovanja 25-letnice ustanovitve samostojne države bo namreč pripravil več pogovorov, katerih namen je mladim približati zgodovinska dejstva skozi pričevanja ustanovnih očetov slovenske države.

V uvodnih mislih je predsednik Pahor povzel svoja premišljanja o intelektualnem osmišljanju rojstva slovenske države, ki se je pričelo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so družbene okoliščine spodbudile, da je izšla znamenita 57. številka Nove revije, in pripeljale do ideje o samostojnosti, ki je zorela s slovensko politično pomladjo. Leta 1991 pa je počasi, a vztrajno, ob zgodovinski enotnosti naroda in sodelovanju vseh političnih strank, prevladalo prepričanje, da je dozorel čas za ustanovitev lastne države.

Predsednik republike z dr. Dimitrijem Ruplom o nastajanju samostojne slovenske države
Foto: Daniel Novakovič / STA

Gospod Rupel se je zahvalil predsedniku republike za povabilo med dijake in jim uvodoma predstavil nekaj prelomnih datumov, ko je opisal, kako je ideja o samostojnosti spomladi leta 1990 postala del programa DEMOSA, odločitev za plebiscit pa je nato sledila novembra istega leta v Poljčah. »Ob vojaškem spopadu, brez katerega se težko zgodijo zgodovinske spremembe, samostojne Slovenije ne bi bilo. Prav tako pa je ne bi bilo brez mednarodnega priznanja in njenega vključevanja v mednarodne organizacije,« je dejal gospod Rupel ter z dijaki delil svoja doživetja na mednarodnem diplomatskem parketu.

V nadaljevanju pogovora so besedo dobili dijaki, ki jih je zanimal odnos slovenske države s sosednjimi državami v času po osamosvojitvi. Gospod Rupel jim je nanizal nekaj anekdotičnih spominov o vlogi Nemčije, ki je prva priznala samostojno Republiko Slovenije, pri čemer je imel ključno vlogo tedanji nemški zunanji minister Hans Dietrich Genscher. S predsednikom Pahorjem sta dijakom predstavila prizadevanja za določitev meje z Republiko Hrvaško, kjer je gospod Rupel predstavil ozadja nastajanja sporazuma Drnovšek - Račan, predsednik Pahor pa je dodal nekaj spominov iz časa pogajanj glede Arbitražnega sporazuma s takratno predsednico Vlade Republike Hrvaške Jadranko Kosor. »Ureditev odnosov s sosednjimi državami Republiki Sloveniji zagotavlja varnost in mir,« je dejal predsednik republike. Poudaril je, da bomo jutri obeležili 25 let od odločitve na plebiscitu, prelomnega trenutka v naši zgodovini, brez katerega danes ne bi živeli v Evropski uniji in ne bi bili del evropske družine. Dr. Dimitrij Rupel pa je dodal, da se je slovenska zunanja politika pričela z geslom: »Smo člani Evropske unije, smo Evropejci - toda neposredno iz Ljubljane in ne preko Beograda.«

Ob zaključku pogovora se je predsednik republike Urošu Škofu, ravnatelju Gimnazije Brežice, in dijakom zahvalil za gostoljubje in jim v dar izročil svileno slovensko zastavo, posebno protokolarno darilo predsednika republike, ki naj plapola visoko in ponosno v znak narodne enotnosti in pogumne odločitve o samostojni državi. »To so bili slavni trenutki, ki naj nas navdihujejo,« je pogovor z dijaki zaključil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.