SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Peter Pukšič

Medalja za častno dejanje, vročitev 28. maja 2015

Medalja za častno dejanje
za človekoljubno držo in nesebično pomoč svojcem žrtev letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki ter požrtvovalno delo po nesreči in vsa leta pozneje

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Petru Pukšiču vročil odlikovanje medaljo za častno dejanje 28. maja 2015 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik republike je vročil odlikovanje medaljo za častno dejanje Petru Pukšiču
Foto: Daniel Novakovič/STA

Utemeljitev:

Prvega decembra 1981 je Slovenija presunjeno obnemela. Na Korziki se je zgodila slovenska nacionalna tragedija. V prometni nesreči je življenje izgubilo stoosemdeset Slovencev. Gora San Pietro je terjala visok krvavi davek. Nesreče ni preživel nihče od odraslih in otrok, ki so z Brnika radostno poleteli na turistični izlet.

V iskanje pogrešanega slovenskega letala so se takoj vključili francoska vojaška letala, plovne enote in številni reševalci. Operativni štabi so bili po vsej Korziki. Po urah iskanja so razbitine odkrili na gorskem pobočju nad naseljem Petreto-Bicchisano. Lokalno prebivalstvo se je nemudoma vključilo v reševanje: žandarji, gasilci, legionarji, pripadniki policijskih, planinskih in drugih reševalnih enot. Vaška cerkev je široko odprla svoja vrata. V njej so potekale identifikacije žrtev, žalne slovesnosti in maše, na katerih so se zbirali domačini iz vse južne Korzike in na ta način izkazovali svoje sočutje do bolečine svojcev žrtev. Domačini so slovenskim strokovnjakom, reševalnim ekipam in sorodnikom žrtev širokosrčno odprli tudi vrata svojih domov ter jim nudili pomoč in podporo.

Nesreča in žalost sta trajno povezali prebivalce Petreta-Bicchisana s Slovenci, ki so obiskali kraj nesreče, da bi se poslovili od svojih najdražjih in jih prepeljali v domači grob. Svoje sočutje in iskreno gostoljubje so izkazovali tudi pozneje, kadar koli so se svojci vračali, da bi na žalnih slovesnostih na prizorišču smrti položili venec. Svojo visoko človekoljubno omiko so domačini pokazali tudi konec maja 2008, ko so ob navzočnosti predstavnikov slovenske vlade in svojcev žrtev odkrili spominsko obeležje na gori in na cerkvici v naselju Petreto-Bicchisano. Takrat je namreč potekala organizirana akcija čiščenja območja nesreče in odstranjevanja letalskih razbitin z nedostopnih gorskih območij, v kateri je s svojim vrhunskim znanjem sodelovalo okoli 60 slovenskih vojakov, gorskih reševalcev, članov civilne zaščite, medicincev in drugih prostovoljcev.

Fieschi Toussaint, dolgoletni župan, ki se je vseskozi aktivno vključeval v podporo Slovencem, je pomembno prispeval k tkanju vezi solidarnosti, sočutja in pomoči. Neomajno človekoljubno držo je s svojim požrtvovalnim delom izkazal tudi Peter Pukšič, domačin slovenskega rodu, ki je kot poznavalec krajev, ljudi in jezikov ob nesreči in vsa leta pozneje bistveno olajšal organizacijo reševanja in pomoči svojcem. Oba sta se, skupaj z vsemi domačini vasi Petreto-Bicchisano, trajno zapisala v hvaležen spomin Slovencev.