SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes podpisal Predlog kandidature dr. Mira Cerarja za predsednika Vlade Republike Slovenije

Ljubljana, 19. 8. 2014 | sporočila za javnost, izjavePredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes svečano podpisal Predlog kandidature dr. Mira Cerarja za predsednika Vlade Republike Slovenije. Po svečanem podpisu Predloga sta Predsednik Republike Borut Pahor in kandidat za predsednika vlade dr. Miro Cerar podala izjavi za javnost.

V izjavi je Predsednik Republike poudaril, da dr. Miro Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih predčasnih volitvah zmagala v veliki meri po zaslugi njenega predsednika. Predsednik Pahor ugotavlja, da po opravljenih posvetih z vodji vseh poslanskih skupin dr. Miro Cerar brez  dvoma uživa potrebno podporo za izvolitev na položaj predsednika Vlade Republike Slovenije. »Dr. Mira Cerarja predlagam za novega predsednika vlade zato, ker me prepričuje njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki ga čakajo s prevzemom odgovornosti predsednika vlade. Ocenjujem, da bo to zahtevno dolžnost opravljal vestno in dobro«, je svojo odločitev podkrepil Predsednik Republike.

Predsednik Pahor ocenjuje, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo sposobna izvesti tako praktične ukrepe kot tudi strukturne spremembe za modernizacijo družbe in države. Prepričan je, da je mogoče s pravimi ukrepi v naslednjih letih dati Sloveniji nov razvojni zagon. »Nova vlada dr. Mira Cerarja ima naposled, po treh vladah od začetka svetovne in domače gospodarske krize, realne možnosti za okrevanje družbe in države. V času njenega mandata se lahko okrepi ugled države navznoter in Slovenije navzven«, meni Predsednik Republike.

Spomnil je, da v Sloveniji še ni soglasja za korenitejše spremembe, ki bi lahko pripeljale do želenih rezultatov. Nova vlada lahko po mnenju Predsednika Republike to doseže edino s premišljeno, odločno in pogumno kombinacijo praktičnih ukrepov in korenitejših sprememb za prenovo države. »Novo vlado čaka težka a neodložljiva naloga, da zastavi jasno smer teh sprememb, o njihovi koristnosti prepriča javnost in spremembe tudi končno uveljavi«, je dejal Predsednik Pahor.

Ob tem je Predsednik Republike izrazil pripravljenost za posvet in sodelovanje, v kolikor bosta z dr. Mirom Cerarjem ocenila, da lahko Predsednik Republike na ta način pomaga vladi in državi.