SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik republike Borut Pahor na "Ta veseli dan kulture" v Narodni galeriji

Ljubljana, 3. 12. 2015 | sporočila za javnost

Predsednik Pahor je na današnji dan, ko praznuje slovenska kultura, obiskal Narodno galerijo. "Ta veseli dan kulture" je vseslovenska pobuda kulturnih inštitucij, ki vsako leto 3. decembra pripravijo dan odprtih vrat - Narodna galerija se je pobudi pridružila z različnimi dejavnostmi za otroke in odrasle.

Predsednik republike si je ob strokovnem vodenju direktorice Narodne galerije dr. Barbare Jaki najprej ogledal ustvarjalno delavnico za otroke v vhodni avli, kjer stoji veličastni Robbov vodnjak. Na delavnici so učenci 5. razreda Osnovne šole Ledina ustvarjali po Jakopičevem navdihu – risali so po steklu, tako kot je to nekoč delal petletni Rihard Jakopič. Predsednik se jim je pri tem početju pridružil in ob spontanem klepetu z otroci ustvaril svojo risbo na šipo.

Predsednik republike se je udeležil prireditve "Ta veseli dan kulture" v Narodni galeriji
Foto: STA/Daniel Novakovič

Direktorica je nato predsednika Pahorja in ministrico za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar popeljala skozi zgodovino obnove Narodne galerije in razložila, kako potekajo obnovitvena dela najstarejšega dela, palače Narodnega doma. Na več kot tri tisoč kvadratnih metrih bo postavljena stalna zbirka več kot šeststo umetnin od srednjega veka do sredine 20. stoletja. Otvoritev prenovljene Narodne galerije bo 27. januarja prihodnje leto.

Predsednik republike na prireditvi "Ta veseli dan kulture" v Narodni galeriji
Foto: STA/Daniel Novakovič