SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Predsednik Pahor je priredil uradno večerjo vrha pobude Tri morja v Sloveniji

Ljubljana, 5. 6. 2019 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob zaključku prvega dne vrha pobude Tri morja v Sloveniji priredil uradno večerjo v Predsedniški palači na kateri je imel tudi uradno zdravico. Predsednici Republike Litve Dalii Grybauskaitë je kot predsednici, ki je najdlje na predsedniškem položaju, pripadla čast, da goste na večerji nagovori v imenu voditeljev pobude Tri morja in visokih gostov vrha v Sloveniji.

Na večerji je predsednica Republike Estonije Kersti Kaljulaid sporočila, da bo naslednji, peti vrh pobude Tri morja potekal prihodnje leto v Talinu. Ob tej priložnosti je prisotne povabila k ponovnemu snidenju ob letu osorej.


V nadaljevanju objavljamo besedilo zdravice predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. Velja govorjena beseda!

"Gospe predsednice,
gospodje predsedniki,
Ekscelence,
gospe in gospodje,
dragi prijatelji.

Sloveniji in meni je v neizmerno čast, da vas gostimo v naši ljubi domovini.

To je šele drugič v zgodovini naše države, da se je pri nas zbralo toliko državnih voditeljev in visokih gostov. Če pa razumemo pobudo Tri morja kot politično poslovni vrh, mu v naši skoraj tridesetletni zgodovini ni enakega.

Tako lahko dobro razumete moje osebno vznemirjenje ter ponos naših ljudi. Ob tej priložnosti se vam želim zahvaliti, da ste meni in moji državi zaupali organizacijo tako pomembnega srečanja.

Ekscelence,
gospe in gospodje.

Letošnji vrh pobude Tri morja je organiziran le kratek čas po evropskih volitvah in kratek čas pred izvolitvijo nove Evropske Komisije.

Imamo imenitno priložnost, da kot del Srednje in Vzhodne Evropske unije v sklepnih dokumentih izrečemo naša visoka pričakovanja glede njenega prihodnjega dela, zlasti na področjih energetike, prometa in digitalne povezanosti. To priložnost bomo tudi izkoristili.

Zelo se mi zdi pomembno, da vsa tri posebna področja našega posebnega zanimanja dajemo v okvir trajnostnega razvoja. Morda bi kdo danes upravičeno ocenil, da ima ta del Evropske unije v primerjavi z zahodom še nekaj demokratičnega in razvojnega primanjkljaja.

Vendar imamo enkratno priložnost, da ga v naslednjem desetletju odpravimo na moderen, vzdržen in inovativen način. Ne podcenjujmo naših možnosti, skupaj lahko ogromno dosežemo.

Ko pravim skupaj imam v mislih tri razsežnosti te povezanosti. Prvič, med nami sami. Drugič, naše povezanosti v okviru Evropske unije. In tretjič, naše transatlantske povezanosti, v katero želimo verjeti kljub nekaterim aktualnim razhajanjem.

Ekscelence,
gospe in gospodje

Na tej svečani večerji posebej pozdravljam nemškega predsednika in našega prijatelja Franka Walterja Steinmeierja, pozdravljam predsednika Evropske komisije Jeana Claudea Junckerja, vesel sem, da je z nami znova ameriški sekretar za energetiko Rick Perry.

Vse današnje in jutrišnje dogajanje naj v naših domačih javnostih, evropski in svetovni odmeva kot jasno zavedanje naše odgovornosti za naš skupen prihodnji razvoj, mir in demokracijo.

Naši otroci in vnuki so sicer ta hip zelo verjetno z mislimi nekje čisto drugje. Ni njihova dolžnost, da nam bi pozorno sledili. Naša dolžnost je, da sledimo njim in njihovim sanjam. Sanje in talente bodo lahko udejanili le, če bo trajni mir, Evropska unija pa demokratična in vključujoča družba.

V tem smislu naj zaključim z vnovičnim poudarkom, da je Evropska unija, naša skupna domovina, najprej in predvsem projekt miru in varnosti. Velika večina nas in naših držav pa skoraj 30 let po padcu Berlinskega zidu še posebej razume pomen demokracije, človekovih pravic in vladavine prava.
Ekscelence,
dragi prijatelji,

Evropejci so se odzvali na naš poziv in z največjo udeležbo na volitvah v zadnjih dvajsetih letih izvolili nov evropski parlament. Zdaj je zelo pomembno, da nimamo prenizkih pričakovanj, ki bi se utegnile celo izpolniti, temveč da imamo velika pričakovanja, tudi če bi kaj od tega ostalo neizpolnjeno.

Tu smo se zbrali zato, da k temu v okviru pobude Tri morja prispevamo po naših najboljših močeh.
Dvigam čašo in nazdravljam naši uspešni skupni prihodnosti."

Predsednik Pahor je priredil uradno večerjo vrha pobude Tri morja v Sloveniji
Foto: Nik Jevšnik/STA