SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Taboriščnice in mladi na pogovoru pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju

Ljubljana, 12. 5. 2015 | sporočila za javnostPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v začetku januarja 2015 gostil na pogovoru dijakinje in dijake Gimnazije Vič iz Ljubljane in nekdanje taboriščnice v nemških koncentracijskih taboriščih, večinoma iz Ravennsbrücka in Auschwitza. Letos namreč med drugim mineva tudi 70 let od osvoboditve taboriščnic in taboriščnikov, ki so preživeli eno najbolj mračnih in tragičnih plati druge svetovne vojne.

Sodelujoči na pogovorih smo bili priče edinstvenemu izkustvu neposrednega pričevanja preživelih in posluha dijakinj in dijakov, ki so nemo in z aplavzom izražali globok poklon in občudovanje. Srečanje je bilo neprecenljivo prav zaradi jasnega sporočila o pomenu strpnosti, spoštovanja raznolikosti, ponosa in neuničljivega upanja na boljši svet.

Na omenjenem pogovoru in ob poznejšem obisku delegacije taboriščnic na komemorativni svečanosti ob 70. obletnici koncentracijskega taborišča Auschwitz –Birkenau na Poljskem je bil posnet kratek film. Prav odziv mladih na omenjenem pogovoru je bil namreč razlog za premislek, da bi bila zabeležena osebna pričevanja in njihovo sporočilo morda zanimiva tudi za večje število mladih. Film si je mogoče ogledati na spletnem kanalu YouTube na povezavi: http://bit.ly/1zXd5PU.