Imer Brizani

Medalja za zasluge, vročitev 7. aprila 2016

Medalja za zasluge
za ustvarjalni prispevek k uveljavljanju in prepoznavnosti romske kulture v Sloveniji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je Imerju Brizaniju vročil odlikovanje medaljo za zasluge 7. aprila 2016 na slovesnosti v Predsedniški palači.

Predsednik Pahor se je sestal s predstavniki romskih organizacij in vročil državni odlikovanji red za zasluge Zvezi Romov Slovenije in medaljo za zasluge Imerju Brizaniju
Foto: STA/Daniel Novakovič

Utemeljitev:

Imer Brizani je eden najustvarjalnejših romskih glasbenikov v Sloveniji. Je virtuoz na številnih instrumentih, skladatelj, pevec, glasbeni aranžer in pedagog.
Odraščal je v večkulturni glasbeni družini ob glasbi simfoničnih orkestrov, z jazzom, soulom, funkom in klasiko. V Slovenijo je prišel zaradi študija stomatologije, kjer je dokončal tudi študij muzikologije. Čeprav prihaja s Kosova, povsod po svetu, kjer nastopa ali predvajajo njegovo glasbo, predstavlja romskega glasbenika iz Slovenije.
Glasbeni zanesenjak je s svojim ustvarjanjem v zadnjih štirih desetletjih močno zaznamoval slovensko glasbeno področje. To dokazujejo številne objave, albumi in koncerti, na katerih je sodeloval z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki, avtorski projekti in knjige. Leta 1996 je ustanovil skupino Amala, s katero ohranja bogato romsko dediščino, hkrati pa elemente tradicionalne romske glasbe občasno prepleta tudi z elementi sodobne glasbe ali klasike. Njegova glasbena popotovanja ljubitelje popeljejo skozi različne žanre, vzdušja in dežele.
Svojo ljubezen do glasbe vnaša Imer Brizani tudi v glasbene delavnice, na katerih izobražuje romske glasbenike, še posebej otroke. Pri tem sodeluje tudi z ministrstvom za šolstvo. V želji, da bi romski otroci svojo glasbeno nadarjenost nadgradili z osnovami glasbene teorije in prakse, svoje pedagoško delo jemlje kot posebno poslanstvo, ki naj prispeva k oblikovanju boljše samopodobe mladih romskih rodov. Zbral in uredil je številne pesmi iz romske in svetovne glasbene zakladnice in jih nekaj ustvaril tudi sam.
Imer Brizani vodi romsko društvo Amala, ki se ukvarja s problematiko Romov in njihovim izobraževanjem ter periodično izdaja revijo Proma. V knjigi »Le ostanite, Romi gredo!« je opisal zgodovino Romov, njihove običaje, veščine, verovanja, pripovedke in poetiko, jezik, tudi notne zapise najbolj znanih romskih pesmi. Knjiga je v Sloveniji ena prvih te vrste, ki jo je napisal Rom. S svojim opusom je Imer Brizani pravi ambasador romske kulture v Sloveniji.