Predsednik Pahor na 24. statističnem posvetovanju, ki je letos namenjeno mladim

Ljubljana, 22. 10. 2014 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes nagovoril udeležence 24. statističnega posvetovanja "Statistični dan 2014", ki ga je na Brdu pri Kranju organiziral Statistični urad Republike Slovenije - ta v letošnjem letu praznuje tudi 70. obletnico ustanovitve.
Letošnje že 24. statistično posvetovanje je namenjeno mladim, saj udeleženci skušajo najti odgovore na vprašanja, kaj lahko na ravni državne statistike storimo, da bo prihodnost mladih lepša, kakšne ukrepe je potrebno pripraviti, da bodo mladi lažje uresničevali svoje karierne možnosti, razvili svoje potenciale in sledili svojim ciljem ter si uredili ekonomske in bivanjske razmere. Na okroglih mizah, ki so jih pripravili organizatorji, so mladi udeleženci izmenjali mnenja glede pričakovanj, želja in idej mladih, vse v luči razpoložljivosti, dostopnosti in uporabe statističnih podatkov, da bi ti lahko v prihodnje soustvarjali prihodnost družbe blaginje kot enakopravni, zadovoljni posamezniki brez stisk in strahov pred jutrišnjim dnem.

Predsednik republike Borut Pahor na 24. statističnem posvetovanju "Statistični dan 2014" z nekdanjim dolgoletnim direktorjem Statističnega urada Republike Slovenije Frantom Komelom
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Pahor se je v nagovoru organizatorjem zahvalil za povabilo na praznik statistike in izpostavil, da Statistični urad Slovenije že sedemdeset let organizira in vodi podatke, pomembne za javno življenje Slovencev. Ključna naloga statističnega urejanja podatkov je po predsednikovem mnenju vnesti v človekovo življenje napovedljivost. "Statistika je orodje za razumevanje družbenih fenomenov in iskanje odgovorov na nekatere fenomene. Statistika je red, urejen sistem in človekovo orodje ter pot k izboljšanju ter razvoju družbe in sveta," je dejal predsednik Pahor in dodal, da statistika pomaga tistim, ki sprejemajo pomembne odločitve v družbi in državi, razumeti in spreminjati svet na bolje. Državna statistika je imela pomembno vlogo ob vseh zgodovinskih dogodkih samostojne Slovenje. "Po zaslugi urada imamo Slovenke in Slovenci že nad 40 let tudi enotno matično številko občana, torej urejen centralni register prebivalstva."

V nadaljevanju se je predsednik Pahor osredotočil na mlade in navedel statistični podatek, da ima Slovenija med članicami Evropske unije najvišji delež študentov med mlado populacijo, kar dolgoročno pomeni, da Slovenci postajamo najbolj izobražen narod Evropske unije. Ocenil je, da v teh časih prihodnost mlajšo generacijo navdaja z negotovostjo, saj v Sloveniji ne najdejo dela in odhajajo v tujino. "Mladi se tudi zato dlje izobražujejo, živijo pri starših in si vse kasneje uspejo ustvariti samostojno življenje," je še dejal predsednik Pahor ter ob tem izrazil upanje, da bo življenje mladih v prihodnje tudi s pomočjo statističnih podatkov in raziskav bolj obvladljivo. Po mnenju predsednika Pahorja je prav, da se mladi izobražujejo in študirajo, kar jih veseli, saj tako postanejo aktivni in ustvarjalni mladi odrasli, ki se zmorejo lažje in bolje prilagoditi različnim okoliščinam in spremembam v življenju.

Ob visoki obletnici je predsednik Pahor čestital Statističnemu uradu Republike Slovenije in vsej slovenski državni statistiki za opravljeno delo in imenitne uspehe ter vsem zaželel še mnogo pomembnih dosežkov.