Predsednik republike: "Vi imate sanje in mi imamo dolžnost, da te sanje pomagamo uresničiti"

Ljubljana, 7. 3. 2016 | sporočila za javnost, govori

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil koncerta ob prihajajočem svetovnem dnevu Downovega sindroma.

Na letošnjem, že petem koncertu, so mladi z Downovim sindromom sami spregovorili o svojih potrebah in željah, ki jih ne morejo uresničiti ali pa jih uresničijo le težko. S koncertom so opozorili na težave, s katerimi se mladi z Downovim sindromom, pa tudi z drugimi oblikami motenj v duševnem razvoju, srečujejo, ko se šolajo in tudi kasneje.

Tanja je predstavila svoj likovni talent in spregovorila o svoji največji želji: ustvarjati v umetniškem ateljeju. Eva je zbrane ganila s pesmijo “Samo ljudje”, ki jo je sama napisala. Karin in Urša sta opisali svoje izkušnje pripravništva v Uradu Varuha za človekove pravice. Svoje talente pa so predstavili tudi mladi športniki in glasbeniki. Iskreno je željo vseh mladih povzel Blaž: “Lepo bi bilo, da bi nas slišali."

Eva, ki predsednika Pahorja že dobro pozna, saj je pred tremi leti na njegovo povabilo kot prva plesala balet v Predsedniški palači, je predsedniku republike izročila pismo z njihovimi sanjami in željami: “Predsednik republike, mi smo preprosti ljudje. Ne vemo, kdo je tisti, ki nam lahko pomaga, da živimo svoje sanje. Vi ste dovolj modri in veste, kdo mora to prebrati.”

Predsednik republike je v nagovoru spomnil, da sta z gospodično Evo dobra prijatelja in povedal, da ji je za njen nepozabni, prelomni ples v predsedniški palači še danes hvaležen. Za pismo, v katero so zapisali svoje sanje, pa se je zahvalil z besedami: “Vi imate sanje in mi imamo dolžnost, da te sanje pomagamo uresničiti. Omogočiti moramo, da mladi ljudje lahko talente, ki so nam jih danes predstavili, izoblikujejo in iščejo tudi v prihodnje. To je naložba v boljšo družbo, ki si jo mi in oni zaslužimo.”

Dobrodelni koncert si lahko ogledate 21. marca 2016, ob 21. uri na RTV Slovenija.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil koncerta ob prihajajočem svetovnem dnevu Downovega sindroma.
Foto: STA