Predsednik Pahor ob 20. obletnici Srednje šole Slovenska Bistrica: "Znanje je osrednje orodje za rast"

Slovenska Bistrica, 4. 4. 2019 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes udeležil akademije ob 20. obletnici Srednje šole Slovenska Bistrica.

"Sprejmite, prosim, moje najbolj prisrčne čestitke z najboljšimi željami za prihodnost," je slavnostni govor pričel predsednik republike in tako čestital ravnateljici, zaposlenim in županu, da so pred dvajsetimi leti vrnili srednje šolstvo v Slovensko Bistrico. "To je bila vizionarska odločitev, zlasti spričo izjemnih rezultatov, ki ste jih dosegli v teh dvajsetih letih," je dejal predsednik Pahor in pohvalil izjemno pedagoško delo zaposlenih. "Brez znanja tudi talent, odrekanja in vztrajanje niso dovolj," je dejal in poudaril, da je znanje osrednje orodje za rast. Predsednik republike je izrazil hvaležnost in občudovanje vsem nekdanjim in sedanjim profesorjem, ki s svojo predanostjo mladim ne ponujajo le znanja, temveč jih tudi vzgajajo. "Šole postajajo kraj, kjer se oblikuje naša osebnost, kjer postanemo bolj zreli. Srednješolski čas je pomemben - razvijate se v ustvarjalne, svobodne, ambiciozne in solidarne osebnosti in sprejemate prave vrednote," je dijakinje in dijake nagovoril predsednik Pahor in poudaril, da imajo prihodnost v svojih rokah. "Če boste na prihodnost gledali z značajem, pogumom, borbenostjo in vztrajnostjo, bo pridobljeno znanje izkoriščeno za to, da boste probleme, na katere boste naleteli, tudi reševali. Želim vam, da svet odkrijete v najboljši in najlepši luči," je slavnostni govor sklenil predsednik republike.

Ob se tem je predsednik republike posebne besede naklonil tudi dediščini dr. Jožeta Pučnika, ki v šoli živi skozi pričevanje ravnateljice Ive Pučnik Ozimič, nečakinje nestorja slovenske države. "Dr. Pučnik je bil s svojo premočrtnostjo in izrednim moralnim kompasom osrednja osebnost slovenske politične pomladi in državnosti," je dejal in poudaril, kako zelo dragoceno in navdihujoče je to za dijakinje in dijake.

Ravnateljica Iva Pučnik Ozimič je predsedniku republike in številčnemu občinstvu izrekla dobrodošlico na šoli in se ob tem ozrla v dinamičen čas od zahtevnih pričetkov do uspešne in sodobne šole, ki je naslednica dolgoletne tradicije srednjega šolstva na slovenskobistriškem. "Jubilejno leto je čas za razmislek o našem delu in poslanstvu, predvsem pa, da se srečamo z generacijami več kot 3.300 mladih, ki so tu obiskovali srednjo šolo," je dejala ravnateljica in poudarila, da zaposlene in dijake povezujejo skupne vrednote, znanje, ustvarjalnost in odprtost. "Ustvarjamo kulturo dobre skupnosti, ki temelji na odprti komunikaciji," je dejala in tako opisala poslanstvo šole, ki z znanjem, ustvarjalnostjo in s sodelovanjem odpira vrata v svet.

V imenu Občine Slovenska Bistrica, soustanoviteljice šole, je zbrane nagovoril župan dr. Ivan Žagar in čestital zaposlenim in dijakom ob jubileju šole. "Srednja šola se je vedno znala odzivati na izzive časa in potrebe okolja," je dejal župan in pozdravni nagovor sklenil z željo, da šola še naprej uspešno izobražuje mlade in jih oblikuje v zrele osebnosti.

V počastitev jubileja so nekdanji in sedanji dijaki skupaj s profesorji pripravili osupljivo kulturno-umetniško kompozicijo svetlobe, senc, glasbe in besede z naslovom "Tečaj čudežev", ki jo je občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami.

Predsednik republike na akademiji ob 20. obletnici Srednje šole Slovenska Bistrica
Foto: Tamino Petelinšek/STA