SI  EN  |  Dostopnost
PISAVA
VELIKE ČRKE male črke
VELIKOST ČRK
CTRL+ za povečavo
CTRL- za pomanjšavo
SHEMA
Kontrastna shema Običajna shema Ponastavi vse
 
 
 

Skupna izjava predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in zveznega predsednika Republike Avstrije dr. Alexandra Van der Bellna pred obeležitvijo 100. obletnice koroškega plebiscita

Ljubljana, 7. 10. 2020 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Republike Avstrije dr. Alexander Van der Bellen se bosta v soboto, 10. oktobra 2020, v Celovcu skupaj udeležila obeležitve 100. obletnice koroškega plebiscita. 

Odločitev za skupno udeležbo je bila sprejeta med uradnim obiskom predsednika Pahorja na Dunaju junija 2019 ter v pogovorih s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Avstriji in koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem.

Predsednika Slovenije in Avstrije bosta prvič skupaj zaznamovala obletnico plebiscita.

»S skupno udeležbo na obeležitvi se spominjamo preteklosti, ki združuje naši državi. Na Koroškem je slovensko in nemško govoreče prebivalstvo stoletja živelo skupaj.

Na plebiscitu pred 100 leti se je velik del slovensko govorečega prebivalstva južne Koroške odločila, da želi postati del mlade Republike Avstrije. 

Danes pozdravljamo našo skupno Evropo, v kateri meje izgubljajo svoj pomen. Skupno članstvo v Evropski uniji nam je dalo svobodo, da lahko izbiramo, kje bomo živeli, študirali ali delali.

Odprava nadzora na notranjih mejah kot rezultat schengenskega pravnega reda teži k temu, da postajajo meje v vsakodnevnem življenju manj opazne.

V tem smislu oba predsednika pozdravljava in podpirava prizadevanja za izboljšanje položaja slovenske narodne skupnosti v Avstriji in ustrezne določbe avstrijskega vladnega programa ter izražava pričakovanje, da se nekateri načrtovani ukrepi izvedejo čim prej.

Skupna udeležba prav tako dokazuje tesne sosedske odnose med Slovenijo in Avstrijo ter najino dobro osebno razumevanje, ki je plod želje po skupnem sodelovanju v evropskem duhu,« pravita slovenski predsednik Pahor in avstrijski predsednik Van der Bellen. 

Predsednik republike Borut Pahor na uradnem obisku v Republiki Avstriji
Foto: Daniel Novakovič/STA