Predsednik Pahor v Bruslju na prvem uradnem obisku po nastopu novega mandata

Bruselj, 8. 1. 2018 | sporočila za javnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se mudi v Bruslju, na prvem uradnem obisku po nastopu novega mandata. Danes se je predsednik republike sestal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom in predsednikom Evropske komisije Jeanom-Claudom Junckerjem.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk
Foto: Thierry Monasse/STA

Visoke predstavnike Evropske unije je predsednik republike pozval k hitrejšemu in aktivnejšemu vključevanju v prizadevanja za uveljavitev meje med Slovenijo in Hrvaško, kot jo je določilo arbitražno sodišče.

Predsednik Pahor je v izjavi, ki sta jo podala s predsednikom Evropske komisije Junckerjem pred pogovorom, izpostavil, da je uveljavitev meje med Slovenijo in Hrvaško politična, pravna in moralna dolžnost Komisije ter da gre za verodostojnost Unije. Ob tem je slovenski predsednik pozval Komisijo, naj ne odlaša s prvim korakom in naj da hrvaški strani vedeti, da misli resno, ko pričakuje uveljavitev sporazuma. Hrvaško pa je pozval, naj v Ljubljano in Bruselj čim prej sporoči, da je pripravljena spoštovati arbitražno razsodbo.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker
Foto: Thierry Monasse/STA

Arbitražni sporazum je omogočil, da je Hrvaška julija 2013 postala članica EU, je še spomnil predsednik Pahor ter izpostavil, da Hrvaška z nepriznavanjem arbitražne odločbe krši pogodbo o lastnem pristopu k EU ter mednarodno in evropsko pravo. Ob tem je slovenski predsednik pozval Komisijo, naj ne odlaša s prvim korakom in naj da hrvaški strani vedeti, da misli resno, ko pričakuje uveljavitev sporazuma. Hrvaško pa je pozval, naj v Ljubljano in Bruselj čim prej sporoči, da je pripravljena spoštovati arbitražno razsodbo.

Po srečanju s predsednikom komisije Junckerjem je predsednik republike dejal, da je pogovor prinesel določen napredek v razumevanju odgovornosti in vloge Evropske komisije za implementacijo arbitražne sodbe o meji.

Predsednik Pahor je še izpostavil, da ni naključje, da je za svoj prvi uradni obisk izbral prav v Bruselj, ter da je Slovenija zelo proevropska država, ki si želi renesanse EU in bo pri tem dejavno sodelovala.

Predsednik Pahor je v okviru pogovorov z obema sogovornikoma izpostavil tudi pomen procesa Brdo Brijuni, ki omogoča odprto razpravo in povezovanje držav sosednje regije Zahodnega Balkana na vseh področjih skupnih interesov, pa tudi obravnavo odprtih vprašanj znotraj regije.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor se bo jutri, 9. januarja 2018, sestal z generalnim sekretarjem zveze NATO Jensom Stoltenbergom. Gre za prvi obisk predsednika republike na sedežu zveze NATO po vstopu Slovenije v zavezništvo. Letos bo od vstopa Slovenije v NATO minilo 14 let.